2024. Július 18. csütörtök

válaszok

Dr. Kővári Viktor Zsolt manuálterapeuta (nyak-, hát- és derékfájdalmak specialistája) válaszol


A gerincsérv lehetséges kezeléseiről
Én azt szeretném megtudni, hogy a kiszakadt gerincsérvet műtét nélkül lehet-e gyógyítani? 27 éves vagyok, és most fekszem be egy kórházba infúziós kezelésre.
Hné EszterKedves Hné Eszter!
A porckorongsérv betegségről több dolgot érdemes tudni. Egyrészt azt, hogy a kialakulásának oka vagy egy trauma (baleset), vagy huzamosabb ideje fenn álló folyamatos, vagy ismétlődő rossz terhelés eredménye. Amennyiben az utóbbi esetről van szó, úgy általában az egy „rendszerbetegség” része, tehát nem csak azon az egy ponton van gond, ahol a sérv van, hanem a gerinc egyéb szakaszain is, valamint az izmok egyensúlyának zavara társul hozzá, illetve sok esetben a medence és vállöv eltérései is szerepet játszanak benne, szerepelnek mellette.
Tehát a műtét a tekintetben, hogy az összenyomott ideget felszabadítjuk oki kezelés, hiszen az ideg összenyomatása megszűnik, de másik oldalról tekintve csak tüneti kezelési, hiszen azon a szakaszon, ahol a porckorongsérv kialakult nem szűnt meg a rossz terhelés!
Másrészt a porckorongsérv egy érdekes betegség. Ha nem okoz akut (heveny) végtagbénulást (végtagon izomcsoport bénulását), vizeletelakadást, vizelési nehezítettséget, azaz „csak” fájdalmat, esetleg zsibbadást, érzéscsökkenést (kiesést) akkor nem kell, hanem csak meg lehet (azaz opcionális) műteni. Előbbi esetben azért kell a műtét, mert a nélkül jó esélye van az adott betegnek, hogy a tünete nem fog javulni, sőt romolhat (nem kizárt, hogy javul). Utóbbi esetben a fájdalom mértéke, a beteg tűrőképessége, illetve a nem sebészi, azaz konzervatív kezelési módszerek eredményessége határozza meg, hogy szükség van e műtétre. A konzervatív módszerek rheumatológiai kezelések széles tárháza, gyógytorna, manuálterápia, ma divatos McKenzie-féle torna/kezelés, mely alapvetően diagnosztikai módszer és nem utolsó sorban a gerinckímélet. Ezeket tüneti kezelésként gyógyszerekkel lehet kiegészíteni (általában szájon át beveendő gyógyszerekkel, illetve injekció, infúzió formájában).
Fontos tudni, hogy a porckorongsérv által okozott tünetek spontán (azaz maguktól is) javulhatnak, sok esetben a műtét csak gyorsít a folyamaton. Persze a tünetek romolhatnak is!
A porckorongsérv típusától függően visszahúzódhat, elmeszesedhet, felszívódhat, mozdulhat olyan pozícióba, hogy nem okoz idegi összenyomatást, illetve növekedhet a mérete még több gondot okozva. Remélem kielégítő választ adtam. Ebben az esetben is igaz, hogy vizsgálat nélkül az általánosnál többet mondani nem lehet.

 

A vital.hu kapcsolódó cikkét az alábbi címre kattintva olvashatja el.
A porckorongsérv

Dr. Kővári Viktor Zsolt
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés