2024. Július 13. szombat

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Fájdalmas behatolás időskorban

Tisztelt Doktor Úr.

69 éves 2 éve özvegy vagyok. Még férjem élt, akkor is volt olyan probléma, hogy az utolsó 3-4 évben a behatolás fájdalmas volt. 48 évig éltünk együtt. Ilyen előtte soha nem volt. Most lett volna egy társam, de irtózatos fájdalommal járt a behatolás rögtön a hüvely bemenetelénél. Sőt be is repedtem, ami nagy fájdalmat okozott, és egy kisebb vérzést, ami 2 nap alatt elmúlt. Nem tudom mi lehet a probléma, elmentem nőgyógyászhoz, esetleg van-e valami probléma, de azt mondta minden rendben használjak síkosító krémet. De a szexuális élet kezdetekor nem vagyok száraz. A síkosító sem használ.

Mivel nem szeretnék egyedül maradni, és tudom hasonló korú társamnak is vannak igényei, ezért tanácstalan vagyok, egyáltalán van e értelme a további társkeresésemnek. Tudna-e Doktor Úr tanácsot adni.?

Válaszát megköszönve.
Tisztelettel:

CRÉDÓKedves Crédo, idősebb korban ezt a problémát leggyakrabban a nemi szervek ösztrogénhiány okozta sorvadása okozza – de ezt megbízhatóan csak nőgyógyászati vizsgálattal lehet megállapítani. A rutin nőgyógyászati vizsgálat sajnos, erre sokszor nem terjed ki. Nem tudom, elmondta-e a nőgyógyásznak, pontosan mi a panasza – sajnos, gyakran tapasztaljuk a gyakorlatban, hogy az idősebb korosztály még nehezebben beszél nyíltan az ilyen problémákról, szinte szégyelli, hogy 60-70-80 éves kora után még „merészel” szexuális életet élni, pedig büszkének kellene lennie erre. Mondja el nyíltan, mi is a probléma, ha pedig megtette ezt a nőgyógyásznál, akkor keressen föl egy másikat, lehetőleg egy szexuális és/vagy a menopauza utáni problémák kezelésében jártasat. Semmiképpen ne adja föl, hiszen nagy valószínűséggel nincs nagyon komoly szervi problémája, az kiderült volna a nőgyógyásznál. A nem olyan súlyos gondokra pedig majdnem mindig van megoldás.

Addig is, amíg megszületik a diagnózis és a végső megoldás, azt javasolom, hogy a behatolás előtt a partnere és/vagy Ön fokozatosan, egy-két-három ujj bevezetésével, esetleg segédeszközzel tágítsák a hüvelybemenetet. Ezt egyébként érdemes lenne egyedül, partner nélkül is megpróbálnia, hogy megtapasztalja, működik-e a dolog és ha igen, milyen tempóban.

A behatolást is olyan pózban (pl. Ön van felül) kellene kezdeni, ahol Ön irányíthatja a behatolás sebességét, mélységét, a mozgás intenzitását, stb. Természetesen a partnernek viszonylag passzívnak kell maradnia addig, amíg a hüvelybemenet kellően kitágul. Végül – ha eddig nem tette volna – érdemes megtanulni a Kegel-gyakorlatokat, az "intim tornát", bár ettől csak hosszabb távon, rendszeres tornáztatás után várható eredmény.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés