2018. Október 15. hétfő


Hozzávalók (24 szelethez):
3-4 evõkanál szójagranulátum
1, 5 kg alma
10 dkg margarin
25-25 dkg zabpehely vagy zabkorpa
2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliáscukor
1-1 mokkáskanál õrölt szegfûszeg vagy gyömbér
5-6 evõkanál sárgabarackdzsem
4-4 evõkanál mazsola és dió
diónyi margarin a tepsi kikenéséhez


ELKÉSZÍTÉSE:

A szójagranulátumot 15-20 percre kb. 2 dl meleg vízben áztatjuk. Ezalatt az almát megmossuk, kétharmadát lereszeljük, a többit kockákra vágjuk. A margarint a zabpehellyel összekeverjük. A felpuhult, levétõl kinyomkodott szójagranulátumot és a reszelt almát hozzáadjuk, majd az egyik citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük. Egyenletesen enyhén kikent tepsibe nyomkodjuk.

A kockára vágott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfûszeggel és a gyömbérrel ízesítjük. A zabpelyhes tésztára szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk, majd elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 fokon) 30 percig sütjük. Ekkor a dzsemmel megkenjük, a mazsolával meg a durvára vágott dióval meghintjük és a sütõbe visszatolva további 5-8 percig sütjük. 6x4 cm-es szeletekre vágjuk. Öt napig is eláll, ha van rá ideje!

Egy szelet körülbelül 5,1 g fehérjét, 6,4 g zsírt, és 22,3 g szénhidrátot tartalmaz.

Szerző Hargitai György (Az Étel a legjobb orvosság c. könyvébõl)








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés