2017. December 17. vasárnap


Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag kétszersült vagy babapiskóta
1 üveg magozott meggy
1 dl rum
mazsola vagy reszelt csokoládé a díszítéshez
A madártejhez:
1 l tej
7 tojás
1 csomag vaníliás cukor
4 ek. cukor
3 ek. kanál liszt


ELKÉSZÍTÉSE:

Áztassuk be a meggyet a rumba, amihez keverjünk egy kis meggylevet is. Ezután készítsük el a krémet, ami lehet vaníliapuding, vagy sűrű madártej.

A madártej elkészítése:

Felforraljuk a tejet, közben a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vaníliás cukrot és 3 kanál cukrot, simára, habosra keverjük. A fehérjéhez hozzáadunk 1 ek. cukrot, és kemény habbá verjük. Ha a tej felforrt, öntsük át egy másik edénybe, hogy le ne égjen, és főzzük meg a tejben a habot. Egy-egy evőkanálnyi habot „szaggasunk”, gyorsan fordítsuk meg. Nem kell főzni, épp csak „átmelegíteni”.

Vegyük le a tűzről a tejet. A tojássárgájához keverjük hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ehhez tegyünk először csak egy kevés tejet, keverjük simára, és lassan öntsünk hozzá még 1-2 dl tejet, ezzel is keverjük simára. Tegyük vissza a tejet, és öntsük hozzá lassan, óvatosan, folyamatos kevergetés mellett a tojást. Nagyon rövid ideig (szintén kevergetve) forraljuk, sűrűsítsük.

Végül állítsuk össze a hóvirág krémet: egy öblösebb porcelán- vagy üvegtál aljára tegyünk kétszersültet vagy babapiskótát, sorban egymás mellé. Erre tegyünk rumos meggyet, majd egy-két merőkanál sűrű madártejet vagy pudingot. Tehetünk rá egy-egy kanál habot is. Ezt ismételjük mindaddig, amíg el nem fogy a madártej. A tetejére tegyük a habot, vagy ha pudinggal készítettük, tejszínhabot.

Díszíthetjük a tetejét mazsolával, vagy reszelt csokoládéval. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, és hidegen kínáljuk.

További karácsonyi receptek









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés