2018. December 17. hétfő


Hozzávalók 4 személyre:
450 g főtt vesebab, átöblítve és lecsepegtetve
400 g darabolt paradicsom
220 g mélyhűtött zöldborsó
220 g fodros kel vagy paraj, megtisztítva, megmosva és apróra tépve
220 g hosszú szemû fehér rizs
170 g gesztenyegomba, megtisztítva és félbevágva (csiperkegombával helyettesíthetjük)
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
1 zöldpaprika, kimagvazva és feldarabolva
2 evőkanál olívaolaj
6 dl zöldségalaplé (vagy leves kockából)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evõkanál finomra vágott friss majoránna
1 mokkáskanál só
frissen õrölt feketebors


ELKÉSZÍTÉSE:
Vastag falú lábasban felhevített olajon puhára pároljuk a hagymát, a zöldpaprikát, a gombát és a fokhagymát. Ezután hozzákeverjük a rizst, a paradicsomot, a finomra vágott friss majoránnát, felengedjük az alaplével, és megsózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, a tüzet mérsékeljük, az edényt lefedjük, és húsz percig főzzük.

Hozzáadjuk a fodros kelt vagy a parajt, a borsót és a főtt babot, jól összekeverjük, majd fedő alatt 5-10 percig főzzük, amíg az alaplét mind magába nem szívta. Ekkor egy előmelegített tálba tesszük, és francia kenyérrel tálaljuk.

Személyenként körülbelül 19 g fehérjét, 9,5 g zsírt, és 82 g szénhidrátot tartalmaz.


TIPPEK:
A vesebabot elõször negyed óráig forraljuk, majd lassú tûzön fõzzük mindaddig, amíg a babszemek meg nem puhulnak. A kemény, vagy fõtlen vesebab ugyanis az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagot tartalmaz, melynek elfogyasztása súlyos ételmérgezést vonhat maga után. Ha száraz babot használunk, fõzés elõtt 8-12 órára áztassuk be.







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés