2017. Október 17. kedd


Hozzávalók 4-6 személyre:
1/2 kg bárány vagy birkahús
1 fej kelkáposzta
1 sertésvelõ
10 dkg gomba (vargánya vagy szegfûgomba)
5 dkg zabpehely
10 dkg óvári sajt
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 pohár tejföl
2 evõkanál reszelt Pannónia sajt
1 evõkanál margarin
jódozott só, õrölt fehérbors, õrölt kömény, majoránna, kapor, babérlevél, gyömbér (õrölt)
A körethez:
2,5 dl-es pohárnyi rizs
1 közepes sárgarépa


ELKÉSZÍTÉSE:

A bárányhúst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, egy kicsit besózzuk. A sertésvelõt megtisztítjuk, és turmixgépben az apróra vágott fokhagymával, vöröshagymával, sóval, borssal, köménnyel, gyömbérrel összeturmixoljuk. Ezután beletesszük az apróra vágott gombát, a zabpelyhet, a reszelt óvári sajtot és egy egész tojást, a töltelékkel megkenjük a bárányhússzeleteket, felgöngyöljük, és hústûvel összetûzzük. A kelkáposztát laskára vágjuk és majoránnás, babérleveles, sós vízben elõfõzzük.

A margarinnal kikenjük a tepsit vagy a jénai tálat, beleteszünk egy réteg párolt kelkáposztát, erre helyezzük a göngyölt töltött bárányhúst, a tetejére még egy réteg kelkáposztát teszünk, majd leöntjük a tejfölös, tojásos, kapros öntettel, és megszórjuk a reszelt Pannónia sajttal. Forró sütõben 40-50 percig sütjük.

Köretnek sárgarépa-kockával készített rizst tálalunk. Desszertnek birsalmakompótot együnk hozzá dióval.

Szerző Dr. Duschanek Valéria táplálkozás-biokémikus


EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

Ez az étel bõséges forrása a csontépítõ kalciumnak.







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés