2020. Július 03. péntek

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Gyógyszerek mellékhatása a szexre és a testre
Melyek azok az antidepresszánsok (gyógyszernév vagy hatóanyag szerint), amelyek nem okoznak hízást, sem szexuális diszfunkciót? Fontos lenne, mert így szűkül a kör, hogy mivel érdemes egyáltalán próbálkozni és megkímélném magam a felesleges kísérletezéstől, gyógyszerváltástól.
Az eddig kipróbált gyógyszereket sajnos az említett mellékhatások miatt nem tudtam tartósan szedni. Vannak esetleg már újabb, korszerűbb mégis hatékony gyógyszerek, amiknek nincsenek ilyen mellékhatásai?
AGyógyszernevet a hatályos jogszabályok szerint tilos egy ilyen fórumon leírni. Az antidepresszáns választásnak csak az egyik szempontja az adott szer mellékhatásprofilja.
A fő szempont természetesen a hatékonyság. Annál is inkább, mert minden tekintetben nagyok az egyéni reakciókülönbségek. A mellékhatások egyébként különféle módszerekkel kezelhetők is. Ha a mellékhatások miatt nem tudja szedni a gyógyszereket, felmerül alternatívaként a gyógyszerváltás helyett a módszerváltás – pl. a pszichoterápia.
Lényeg a lényeg – a lehetséges alternatívákat a kezelőorvosával érdemes megbeszélnie, vagy ha nem jutnak dűlőre, felmerül „második vélemény” beszerzése, esetleg a terapeutaváltás lehetősége.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés