2020. Szeptember 28. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Merevedési zavar 29 évesen?
Doktor úr!
Én egy 29 éves férfi vagyok. Kb. másfél éve ért véget egy 3éves kapcsolatom ami szexuálisan nagyon jó volt, mondhatni fantasztikusan jó volt! Nehezen hevertem ki hogy véget ért. 3hete megismerkedtem egy 26 éves lánnyal, aki szerintem nagyon nagy szexuális étvággyal rendelkezik, de sajnos nem jön össze a dolog! Már a pettingelés közben sem megfelelő erősségű a merevedésem. 4-5 próbálkozásból talán egyszer sikerült volna, de szerintem a merevedés gyors kihasználtsága miatt a behatolást követő10 másodperc után el is ernyedt a péniszem. Mi lehet a baj? Túlzottan nagy szexuális vonzalmat nem érzek a lány iránt! Ez befolyásolhatja e?? Vagy merevedési zavaraim vannak?
zolee7711Kedves Kérdező, kétségtelen, hogy a lanyhább szexuális érdeklődés nem tesz jót a merevedésnek. A tétel megfordítása nem igaz – az erős szexuális érdeklődés nem garanciája a merevedésnek. A merevedés elmaradását kissé leegyszerűsítve merevedési zavarnak hívjuk, tehát nem az a kérdés, hogy Önnél van-e, hanem hogy mitől van? Ha nincs semmi különösebb betegsége, testi és/vagy pszichés panaszai, nem szed más okból gyógyszert, nem fogyaszt nagyobb mennyiségben alkoholt, önkielégítés során nincs probléma a merevedésével, az éjszakai-reggeli spontán merevedései nem csökkentek, akkor viszonylag kicsi a testi ok valószínűsége, de nem kizárt! Ha régen járt már orvosnál, ebben az esetben is indokolt egy tájékozódó testi és laboratóriumi vizsgálat. Kimutatható testi ok esetén az oki kezelés, esetleg merevedést javító gyógyszer szedése javasolt. Ha kizárható a testi ok, ilyen esetben is javasolhatók a merevedést javító gyógyszer, talán „kijött a gyakorlatból”, talán szorong attól, hogyan tud teljesíteni. Ha pár alkalom után a szorongások csökkennek, a magabiztosság nő, el is hagyható a gyógyszer. Ha testileg egészséges, akkor ebben az életkorban szinte mindig hatásosak ezek a gyógyszerek – ha mégsem, akkor megint csak előtérbe kerül az alaposabb testi kivizsgálás.
Soraiból azt érzem, kissé türelmetlenek, azonnal aktusba akarják fordítani a kialakult, esetleg még nem is teljes merevedést. Érdemes lenne kicsit kivárni, a merevedést egyéb ingerlési módokkal még jobban felerősíteni, stabilizálni és csak azután behatolni.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés