2020. Szeptember 28. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Létezik-e szexfüggőség?
Létezik-e szexfüggőség? Amikor egy férfi úgymond "sportból" űzi a nőket, attól függetlenül, hogy csinos és kedves barátnője van, aki mellesleg nagyon szereti a szexet. Nemcsak hogy egyfolytában ismerkedik, hanem hetente többször is végez önkielégítést. Van-e ilyen betegség, vagy ez csak egy életforma?
ZsanettKedves Zsanett!
Szexfüggőség „természetesen” létezik – az emberben szinte mindenhez kialakulhat pszichés (lelki) függőség. A szexfüggőség azonban olyan gyakori függőség, hogy néhány évtizede már „hivatalosan” is önálló mentális zavarnak tartják a szakemberek.
Azonban ilyen rövid jellemzésből nem lehet megállapítani, vajon a párja valóban szexfüggő-e. Heti néhány önkielégítés egy fiatal, kissé „túlfűtött” embernél még önmagában nem jelent szexfüggőséget – kivéve persze, ha már olyan sürgető a „kényszer”, hogy valamilyen hátrányos következménnyel jár. Pl. nyilvánosan onanizál az illető, netán aktuálisan fontos(abb) tevékenységek helyett is magához nyúl, pl. akkor is, ha a főnökéhez kellene bemennie, aki netán éppen arról akar vele beszélni, hogy kissé túl gyakran „tűnik el” a mosdóban…
A másik lehetőség, hogy a párjánál inkább „donjuanizmusról” van szó, ezért ismerkedik állandóan, ezért űzi-hajtja az új nőket.
A különbségtétel fontos, mert a két problémának más a háttere, mások a tünetei és nagyon más a kezelése is.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés