2020. Szeptember 24. csütörtök

válaszok: fogszabályozás

Dr. Egri Réka fogszabályozó szakorvos válaszol


Tönkretette az orvos a fogaimat

55 éves nõ vagyok. Novemberben egy magánfogorvos készített 15 db-ból álló koronákat, hidakat. Nem sikerült. Januárban új magánfogorvost kerestem, akinek vittem az elõzõ orvos által készített op. rtg-t, és megkértem a hibák helyrehozatalára. Õ elvállalta, de még plusz 5 fogat számított fel. Porcelán korona, híd. Természetesen leszedte a novemberben készített koronákat, újra lecsiszolta, stb. Közben elõre kifizettette a kezelést. Kész lettek a fogak. De felrakás után két nappal már fájdalom, illetve hidak lötyögése volt. A fogorvos kijelentette, hogy a fogak nem fájhatnak, és durván visszautasító volt, szerinte õ mindent jól csinált.

A lényeg: azóta több fogam ki kellett húzni, gyökérkezelni. (Problémát okoz még, hogy a többi fogam is elkezdett kilötyögni, ugyanis a kétszer egymás utáni korona leszedés, csiszolás tönkretette a fogaimat.) A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne helyrehozni valamilyen kezeléssel a fogaimat. Dg.: periodontitis apicalis acuta, illetve chronica. Az op. röntgenen látható-e, felismerhetõ-e az ilyen elváltozás.(más röntgen nem készült) Az op. röntgen is eltûnt, az orvosi rendelõbõl.

Lehet-e 20 db fogat kezelni 2x egymás után? Kinek a kockázata? Ugyanis ha elmondja, hogy van kockázata az újbóli kezelésnek, akkor nem vagyok a magam ellensége, hogy egy hétig tartó fogakért majdnem félmilliót kifizetek. A fogorvos ugyanis még a beszélgetés elõl is elzárkózik, sõt be akar perelni engem hitelrontásért! A másik problémám az, hogy miután már nincs pénzem, a körzeti fogorvoshoz mehetek, aki csak a legszükségesebb húzást, gyökérkezelést csinálhatja meg, egyébként meg szerinte oda menjek, ahol elrontották a fogaimat.

Ebbõl a reménytelen helyzetbõl mi a kiút? Az orvoshoz nem megyek, mehetek vissza, mert szerinte én azért húzgáltatom ki a fogaimat, mert "belõle akarok megélni"! Nem értem miért, én nem tartozom neki, õ ártott nekem. Nincs pénzem, nincsenek fogaim, és elvesztettem a lehetõséget a maradandó pótlásra? Nekem csak a fájdalmak és az idegeskedés maradt? A betegnek mihez van joga?? Elnézését kérem a hosszú levélért, de annyira el vagyok keseredve. Nem találok orvost, aki felvilágosítana, mit tehetnék?
Kedves Kérdezõ! Azt javaslom, keresse meg a betegjogi képviselõt, akinek neve és elérhetõsége minden rendelõben ki van függesztve. Amennyiben nem találja kifüggesztve, kérdezze meg az önkormányzattól vagy az ANTSZ helyi szervezetétõl!

Dr. Egri Réka
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés