2020. Szeptember 24. csütörtök

válaszok: fogszabályozás

Dr. Egri Réka fogszabályozó szakorvos válaszol


Ropogó állkapocs

Problémámmal azt hiszem, nem vagyok egyedül. A vital.hu-n is olvastam a késõbbi állkapocsproblémák megelõzésének fontosságáról. Na ez az, ami az én esetemben valószínûleg nem történt meg.

Nagyon régóta kattog az álkapcsom. Eleinte csak akkor, amikor nagyra tátottam a szám, késõbb már úgymond rendezgetnem kellett az állkapcsomat néha (ön biztos érti, mire gondolok), de most már egy picit mintha ropogna is. Feltétlen szakorvoshoz fogok fordulni, de addig is biztosan sokan kíváncsiak lennének a megoldásra, illetve az okokra.

KingaKedves Kinga!

Az izületi problémáknak többféle oka lehet, amit csak gnatológiai vizsgálat után lehet megállapítani, de az egyik leggyakoribb közülük a nem megfelelõ fogsorzáródás miatt kialakuló kényszeres állkapocstartás. Ez megelõzhetõ lehet a kellõ idõben végzett fogszabályozással, errõl olvashatott a fent említett cikkben.

Nagyon helyesen teszi, hogy szakorvoshoz fordul, én is ezt tudom javasolni. A megoldások között lehet az éjszakai harapásemeléstõl a fogszabályozáson át az izület mûtétéig sok minden, az okoktól és tünetektõl függõen.

Dr. Egri Réka
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés