2018. Május 20. vasárnap

válaszok: bőrgyógyász, nemigyógyász, kozmetológus

Dr. Jánosy Eszter bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válaszol


Condyloma, HPV, herpesz kérdések

27 éves férfi vagyok, pechemre nálam is diagnosztizálták a condyloma-t, ami már csak azért is dühítõ, mert összesen három komoly kapcsolatom volt, és azon kívül szexuális érintkezésben nem vettem részt. Voltam már 2x orvosnál (urológus és bõrgyógyász). Az urológus azt mondta, gyógyítható, a bõrgyógyász azt mondta, nem. Az utóbbinak jobban elhiszem, mert nehéz elképzelni (általános mûveltségem alapján), hogy bármiféle (gyógyszer-) molekula pont a vírus DNS-ét vagdossa ki az élõ sejtek DNS-ébõl (gondolom ezért jobb a fizikai roncsolás). Imitt-amott olvashatók mindenféle %-os eredményességek és kiújulási ráták, amik hasznosak, de nem sokat segítenek. Azt hallottam, hogy a herpesz vírusa szinte mindenkiben benne van, mégsem jön ki mindenkin maga a betegség. A HPV is ilyen? A kérdéseim tulajdonképpen ennek a gondolatnak a vonalán mennek tovább:

Ha egyszer valakinek condyloma-ja volt, akkor élete végéig csak gumióvszerrel élhet nemi életet, ha nem akarja, hogy a partnerének is baja legyen?

Ha gyermeket akarok a késõbbiekben, akkor mit tegyek?

Igaz, hogy ha a függölyök nincsenek jelen (de a szövetben benn maradnak a vírusok), akkor kevésbé fertõzõ? (Egy angol nyelvû oldalon írták.)

A fizikai módszerek (égetés, fagyasztás) nagyobb gyógyulási rátát eredményeznek? A fájdalom nem számít, csak a pozitív hatás.

A bõrgyógyász azt mondta, hogy nyugodtan éljünk tovább, a felnõtt populáció majd' felében van HPV, csak idõnként (mondjuk évente) a nõ menjen szûrõvizsgálatra, a férfi számára nem jelent veszélyt. Hát hogyne jelentene, ha le kell mondani az óvszer nélküli együttlétrõl...), de engem amúgy sem vígasztal ez, ha a gyermekeim anyja méhnyakrákban fog szenvedni, de nekem semmi "komoly" bajom nem lesz.

Vannak nõk, akikben benne van a vírus, de rezisztívek is lehetnek ellene (mint a herpesznél)? Ha igen, akkor ki lehet ezt mutatni valami vizsgálattal, hogy valaki ebbe a csoportba tartozik? Ha ebbe a csoportba tartozik, akkor nem jelent rá veszélyt esetleg az én fertõzésem (ha ezután legjobb esetben is csak hordozó lehetek)?

Szumma: A körülmetélésen kívül valamivel elérhetõ egy olyan állapot, ami gyakorlati szempontból egyenértékû a fertõzöttségtõl mentessel (óvszer használata nélkül sem fertõzöm meg a partnerem + rajtam sem hemzsegnek a függölyök)?

Tudna ajánlani egy helyet / intézményt / orvost, akinél a HPV törzset is meg lehetne vizsgálni (úgy hallottam, van valami különbség közöttük) és esetleg különféle terápiákat is végre lehet hajta(t)ni? Szeretnék minél elõbb a végére járni a problémának, mert eléggé el vagyok keseredve és a partneremnek sem akarok ártani a fertõzésemmel.
Tisztelt Uram!

Ön rendkívül alapos, és igényes, hogy több helyen utánanéz a problémának – azt javaslom, hogy válasszon ki egy olyan bõr-és nemigyógyászt, akinek megbízik a szaktudásában, és attól fogva csak vele beszélje meg a tüneteket és a kezelést.

Ön már tájékozott ebben a kérdésben, így csak néhány kiegészítõ információt írok Önnek a betegséggel kapcsolatban.

A condyloma az egyik leggyakoribb nemi úton terjedõ betegség Európában. Általában a fiatal felnõttkor betegsége, 19-22 év között a leggyakoribb. A szexuális érintkezés fertõzést közvetített szerepe bizonyított. Az inkubációs idõ 3 héttõl több hónapig terjedhet.

A condyloma vírus eredetû, és van mód komplex kezelés alkalmazására. Létezik olyan immunjavító tabletta, amit kiegészítõ terápiaként tudnak szedni, a helyi kezelés mellett. Sokféle kezelési mód létezik, ahogy azt már alkalmazták is: többféle ecsetelõ, sebészi kimetszés, leégetés, esetleg lézer. Biztosan meg tudják találni orvosával azt, ami Önnek a gyógyulást meghozza.

Fontos a fokozott személyi higiéné (külön törülközõ használata, inkább tusolás kádfürdõ helyett).

Tünetes állapotban a nemi élet nem javasolt (óvszerrel sem).

Többféle vírust kimutattak már condylomás elváltozásokból, ezek egy része valóban indukálhat nõknél méhnyakrákot. Ezért ha a belsõ nemi szerveken található condyloma, fontos a vírus típusának megállapítása, a fenti veszély kizárása miatt. Általánosan: javasolt a félévenkénti rákszûrés minden olyan hölgynek, akinek condylomás fertõzése volt. Elõvigyázatosságból a partnere akkor is részt vehet vírus-szûrõ és tipizáló vizsgálaton, ha nincs semmi tünete (váladékból is elvégzik a vizsgálatot).

Kérem, hívjon fel a 06-20-955-10-32-es telefonszámon, hogy tudjak Önnek egy intézményt ajánlani, ahol (térítés ellenében) elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

Üdvözlettel:

Dr. Jánosy Eszter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés