2014. December 20. szombat

válaszok: szülész, nőgyógyász

Dr. Petróczi István szülész-nőgyógyász szakorvos válaszol


Petefészekciszta, mûtét, terhesség

Több éve küzdöttem jobboldali petefészek-cisztával. Mindent kipróbáltunk. Kétszer már volt laparoszkópiás leszívásom, de mindig visszatelítõdött a ciszta. Váltottunk már fogamzásgátlót is, különbözõ antibiotikumokat, hormonokat is szedtem, nem múlt el. Márciusban abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését. Június 21.-én az orvosom befektetett a kórházba infúziós kezelésre, hátha elmulasztja a cisztámat. A hétvégére hazaengedtek. A párommal többször is együtt voltunk, nem védekeztünk mostanában. 26-án reggel rosszul éreztem magam, amikor mentem vissza ellenõrzésre. A doki azonnal bent fogott, és másnap megmûtöttek. Kivették a jobboldali petefészkemmel együtt a cisztát. Azt hiszem, valamennyi petefészket bent hagytak, nem tudom. Június 30.-án hazaengedtek, és 3.-án visszamentem varatszedésre. A jobboldali seb szétnyílt, így óvatosan mászkáltam, sokat feküdtem. Mivel nem engedték naponta hogy itthon kötözgessem, egy kicsit elfertõzõdött a seb. Hidrogén-peroxiddal fertõtlenítgettem. Most már összehúzódott a sebem.

Július. 10.-én újabb kontroll vizsgálat volt, nem találtak semmi rendellenességet. Egy hét múlva újra visszahívtak, akkor újabb vizsgálat, és akkor már mondtam az orvosnak, hogy 3-4 napja rosszul érzem magam, hányingerem van és émelygek, gyengének érzem magam. Az ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy terhes vagyok. Az utolsó menzeszem ami a ciszta miatt csak pecsételõ vérzés volt, június 4-tõl tartott 3-4 napig. Én úgy gondolom, hogy a mûtét elõtt, hogy együtt voltunk és nem védekeztünk így a mûtét után eshettem teherbe.

A kérdésem az lenne, hogy a babának lehet e valami baja, vagy bármilyen egyéb problémára kell-e számítsak, mert sokan rémisztgetnek, hogy biztos az altatás rossz hatással volt a babára, beteg, és ezért el kell vetetni. Nem tudom most, hogy mi lesz, mi lehet a picivel?

F. Mónika



A mûtét valószínûleg csökkenti termékenységét. Ha egy mód van rá, a babát tartsa meg! Szerintem egészséges lesz, (abszolút garancia természetesen nincs), de biztonság kedvéért keressen fel egy genetikai szakrendelést is. Üdvözlettel:

Dr. Petróczi István




Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés