2020. Szeptember 30. szerda

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Kérdések a szüzességről

Nevem csak Bobi, 25 éves egyetemista srác vagyok. Én egy elég furcsa kérdést fogok feltenni a levelemben. A sztori alapja az, hogy eddig minden barátnőm szűz volt (18-24 éves korig egytől egyig), amit már annyira unok, hogy egy ideje egészen elment a kedvem a kapcsolatteremtéstől... Minden kapcsolatban ugyanaz a hosszadalmas bevezető, amit a lányoknak tartanom kell, hogy nem fog fájni, nem leszel terhes, stb. Valamint az a hatalmas meggyőző hadjárat, amit az ártatlanságukat "késõn" elvesztő lányokat/nőket, a szüzesség elvesztésétõl való, veszteségként megélt félelmek legyőzésére kell alkalmazni, hosszú-hosszú órákon át tartó védőbeszédek, hónapokon keresztül. Volt olyan barátnőm, akire egy évnél is többet vártam. Mivel alapvetően a komoly kapcsolatok híve vagyok, egy lelkileg egészen stabil kapcsolatban miért olyan nehéz rábírni a nőket szexre... Már elegem van...

Kérdéseim így hangzanak:
-Van-e a szüzesség elvesztésének "optimális" ideje?
-Van-e olyan időtartam egy kapcsolatban, ami után - hogy is mondjam - ideje van a szexnek?
-Igaz-e, hogy a nők általában nem maradnak meg amellett a férfi mellett, aki a szüzességüket elvette, mivel a szüzesség elvesztése trauma a nők részére?

Válaszát előre is köszönöm.

BobiKedves Bobi!

Válaszaim:

-Van-e a szüzesség elvesztésének "optimális" ideje?

Nincs. Csak közhelyes általánosságot lehet mondani, optimális időpont az, amikor valaki testileg és lelkileg érett + valóban a szexet és szüzessége elvesztését kívánja. Utóbbit negatív oldalról lehet talán legjobban megvilágítani: az nem optimális, ha valaki azért akarja(?) elveszteni, mert már csak ő szűz az osztályban/társaságban, meg akar szerezni, tartani valakit, úgy érzi, "ciki" ha ő még mindig, stb.-stb. Nem tudom, a leírt győzködések, vívások mennyire szóltak ilyesmiről, minden esetre nem hiszem, hogy az a "rábeszélés" optimális útja, ha meggyőzzük a partnert, íme, eljött számodra az optimális idő, feküdj hát le velem...

-Van-e olyan időtartam egy kapcsolatban ami után - hogy is mondjam - ideje van a szexnek?

Már megint csak közhely + általánosság: ha a kapcsolat elég érett rá + mind a ketten kívánják. Utóbbival megint az a helyzet, hogy nem jó, ha a szex CSAK arra szolgál, hogy a kapcsolat megmaradjon, hogy a másik elfogadjon, ne hagyjon el, stb. A közhiedelem szerint ez csak a nők gondja (testemet kell adni a szeretetért) de praxisomban már számos férfival is találkoztam, aki túl gyorsnak találta a nő által diktált tempót. Az, hogy a kapcsolat mikor érett erre, az nyilván a résztvevőktől függ (lsd. az 1. kérdést is), másrészt pedig attól, hogy milyen kapcsolatról van szó. Akinél a szex viszonylag "önálló", annál hamarabb itt lehet az idő akár "egyéjszakás" kapcsolatokban is benne lehet érzelmi sérülés nélkül. Másoknál a szex sokféle feltételtől függ, ezek közül csak az egyik az érzelmi oldal, legalább ilyen erősek lehetnek a vallás, egyéb ideológiák, értékek, stb., amelyek meghatározzák, mikor "szabad", mikor "illik", mikor van itt az idő.

-Igaz-e hogy a nők általában nem maradnak meg amellett a férfi mellett, aki a szüzességüket elvette, mivel a szüzesség elvesztése trauma a nők részére?

Ez a kérdés viszont maga is közhely, abban különbözik a fentiektõl, hogy igen szűk az érvényességi köre. Valóban megszakadhat egy kapcsolat attól, ha a szüzesség elvesztése traumát jelentett pl. éppen attól, mert még nem volt itt az ideje és a partner erőltette, vagy kíméletlen volt, stb. stb. De ugyanezek előfordulhatnak "sima" aktusokkal is a későbbi szexuális élet során. Nota bene a szüzesség elvesztése férfiak részére is trauma lehet, pl. irreális elképzelések és a valóság ütközése miatt. Ugyanígy mindkét nemben rendkívül pozitív élmény is lehet - reméljük, egyre inkább ez lesz a jellemző, traumáról tehát szó sincs. Az viszont tény, hogy a szüzesség elvesztése egyre korábbi korban történik, amely kor jellemzően a kapcsolati próbálgatások, partnerváltogatások időszaka. Az esetek nagy részében ma a szüzességnek tehát semmi köze a kapcsolat megszakadásához, egyszerűen a fiatal kor áll a háttérben.

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés