2018. Június 21. csütörtök

válaszok

Dr. Jakab Csilla belgyógyász válaszol


Derékfájás

Üdvözlöm!

Derékfájás miatt orvoshoz fordultam. Kaptam beutalót a reumára. A fajdalmon kívül gondot okoz az is, hogy elõfordul, hogy alig birok lábra állni ettõl. Az orvosom elküldött röntgen vizsgálatra, ahol a következõ leletet adták magyarázat nélkül a kezembe:

"Fokozott ágyéki lordosis es balra convex scoliosis. A praesacralis res szûkebbnek látszik. az alsó sacralis szakszon spina bifida. A csigolyák mésztartalma kissé csökkent."

Sajnos nem értek orvosi nyelven, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy legyen szíves köznapi nyelven elmagyarázni, hogy mit is jelent ez. Azért szeretném segítségét igénybe venni, mert csak a jövõ héten kell visszamennem az eredménnyel, s addig is tisztában szeretnék lenni betegségem súlyával.

Köszönettel:

L. A.

Kedves L. A.!

Az orvosi lelet értelmezése a következõ: a gerincen különbözõ hajlatok vannak, ugyanígy az ágyéki csigolyákon is, mely a leírás szerint magának fokozódotttehát ez a normális görbület kifejezettebbé vált. A balra convex scoliosis: gerincferdülést jelent. A presacralis rés szûkebb: a keresztcsont elõtti gerincen levõ rés beszûkült, az alsó sacralis szakaszon spina bifida: a keresztcsonton nyitott gerinc látható (mely gyakran ártalmatlan jelenség).

Ezt jelenti tehát a lelete, mindezek okozhatják ill. súlyosbíthatják panaszait.


Dr. Jakab Csilla
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés