2020. Február 25. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Menopauza, szexuális vágy csökkenése

Tisztelt Doktor Úr!

Partneremmel régóta (10 éve) kiegyensúlyozott partnerkapcsolatban élünk, de az utóbbi időben nem tudom kielégíteni. Partnerem túl van a menopauza időszakán – ez befolyásolhatja az orgazmust, vagy bennem van a hiba? Csökkenhet a szexuális vágy a menopauza utáni időszakban, vagy a hormonok így befolyásolhatják a szervezet működését?

Kérem tanácsát, mi a teendő ilyen esetben?

Köszönettel:

xpepeHa egyéb változás nem lépett fel a kapcsolatukban, valóban lehet egyik ok a menopauza. Ennek lehetnek hormonális összetevői is. Gyakori például a nemi szervek egyfajta sorvadása, amely nem kielégítő nedvesedéshez, kellemetlen érzésekhez, kisebb-nagyobb fájdalmakhoz vezethet. Ha ez a helyzet, vagy ha a partnerének egyéb "klimaxos" tünetei is vannak (hőhullámok, pszichés panaszok, alvászavarok, stb.) akkor érdemes lenne rábeszélnie a partnerét, hogy keressen fel egy menopauza ambulanciát.

Lelki tényezők is gyakoriak, sok nő számára a menstruáció a nőiesség jelképe, a menopauza viszont az öregedés "kézzel fogható" jele. Ez az időszak egybeeshet egyéb szerepekben bekövetkezett veszteségekkel, fenyegetésekkel (nyugdíjazás, felnőtt, a szülőktől egyre inkább elszakadó gyerekekaz úgynevezett "üres fészek szindróma", stb.) Érdemes lenne ezekről egy kicsit elbeszélgetni, szerepeiben megerősíteni, esetleges (vélt vagy valós) veszteségeinek feldolgozásában segítenie a partnerét.

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés