2020. Szeptember 24. csütörtök

válaszok

Dr. Füredi Júlia pszichológus válaszol


Téli depresszió

18 éves fiú vagyok. 2 éve meghalt az iskolánkban egy szintén 18 éves fiú agyvérzésben. Azóta én nagyon félek ettõl a betegségtõl, állandóan erre gondolok. Próbálom feledni, de nem mindig sikerül. Ez a lehangoltság csak telente jön elõ rajtam. Ezen hogy lehetne segíteni? 2 hete elkezdtem szedni a Béres cseppet, mert úgy gondolom, hogy vitaminhiányom van. Egyenlõre nincs változás. Esténként rossz álmaim vannak. Mi a teendõ, mit csináljak, hogy ez a depresszió elmúljon. Pszichológusnál még nem voltam ezzel. Állandóan éhségérzetem van. Érdekes, hogy amikor eszem akkor ez a rossz érzés elmúlik 1-2 órára. Néha tudatzavaraim is vannak.

Bertalan

Kedves Bertalan!

Talán hallottál már a medikus betegségrõl. Ez azt jelenti, hogy az orvosi egyetemisták, szinte kivétel nélkül felfedezik magukon azt a betegséget, amirõl éppen tanulnak. Köztünk legyen szólva, pszichológushallgatók között sem ritka ez. Az agyvérzés ilyen fiatal korban szerencsére elenyészõ számban fordul elõ. Sajnálatos dolog, hogy elveszítetted az iskolatársad, de nem ismerjük nála az esemény mögött meghúzódó tényeket, így hát puszta találgatás lenne részünkrõl bármiféle párhuzam állítása.

Az a tény, hogy gyakran eszedbe jut ez az eset, csak annak a bizonyítéka, hogy érzékeny vagy a külvilágra és empátiával (beleérzéssel) viseltetsz az emberek iránt. Ez kiváló képesség, nincs más dolgunk, tehát, minthogy ezt olyan irányba tereljük, amivel nem szomorítod el magad. Érdemes lenne ezzel az érzékenységeddel vidám dolgok felé fordulni, hiszen amilyen intenzitással le tud törni egy-egy ilyen szomorú esemény, olyan könnyen magával ragad az élet szépsége, vidám oldala. Légy sokat azokkal az emberekkel, akiknek kedveled a társaságát, akik jelenléte szórakoztat, feldob, csinálj minél több olyan dolgot, amiben sikerélményed van.

Ami a "téli depressziódat" illeti: az ember, mint a legtöbb élõlény igényli a fényt. Teljesen természetes, hogy a kevés fény, szürke, borongós, esõs idõ, influenzás idõszakok próbára teszik a legoptimistábbakat is. Te a lehetõ legnagyszerûbb kúrába fogtál. Feltehetõen a Béres csepp jótékony hatása, hogy megnõ az étvágyad tõle. Magam sem ajánlottam volna mást, mint C-vitamint és sok napfényt (amikor kisüt). Ha teheted minél több idõt tölts szabad levegõn, ha módod van rá sportolj, ez jótékonyan befolyásolja a fizikai állapotod és a pszichés kondíciódat is. Az agyad ugyanis sportolás közben olyan kémiai anyagokat termel, amelyek örömérzést okoznak.

Ki a szabadba és gõzerõvel várjuk együtt a tavaszt!

Üdvözlettel: a Netdoki


Dr. Füredi Júlia
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés