2020. Február 25. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Merevedésem lesz, ha cigarettázó lányt látok

Tisztelt Dr. Úr!

Nem tudom mennyire járok jó helyen ezzel a problémával, amivel már évek óta küszködök! 24 éves vagyok. Nagyon szeretném megtudni, mi lehet az oka annak, hogy amint megpillantok egy szép lányt, aki cigarettázik, azonnali hímvessző-merevedés lép fel nálam. Már többször is kerültem emiatt kellemetlen helyzetbe! Kérem segítsen, ha tud!

Köszönettel:

PálAz ilyen élmények legvalószínűbb okának az úgynevezett imprinting, magyarul bevésődés jelenségét tartjuk. Ez azt jelenti, hogy ez a látvány valamikor, legvalószínűbben serdülő korában – talán a konkrét helyzetre nem is emlékszik – intenzív szexuális izgalomhoz kötődött, és ez az élmény rögzült, "bevésődött" az agyába, emlékezetébe. Az eredeti izgató helyzet lehetett egy valóságban előfordult eset, de filmélmény, fantáziált jelenet is, ami esetleg már azóta feledésbe is merült.

Mélylélektani irányultsággal nyilvánvaló(nak tűnő) párhuzamot lehet vonni az orális szex és a cigarettázás között, a (pornó)filmek, reklámok erre a fantáziára nemegyszer jó alaposan rájátszanak, cigarettával, banánnal, jégkrémmel, stb. Talán egy ilyen jelenetsor lehetett a kiindulópont. Első körben nincs is ezzel semmi probléma, mindannyiunknak vannak hasonló "bevésődései", akár kép, akár más kiváltó ingerhez (illatok, hangok, stb.) kapcsolódva. Ha ez valóban kínos helyzetekhez vezet, a megoldás a fantázia "átprogramozása" lehet. Pl. ha aktív fantáziálás során "előveszi" párszor ezt a képsort és a cigarettázó jelentet semleges érzésekkel társítva "közömbösíti" vagy továbbviszi a fantáziát és a szexuális izgalmat csak akkor "engedi" előtörni, ha a hölgy már nem cigarettázik, hanem…. a kipontozott rész kitöltését Önre bízom.

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés