2020. Február 25. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Csak egy bizonyos pózban jutok el az orgazmusig

Tisztelt Doktor Úr!

El vagyok keseredve. Az a problémám, hogy mind a mai napig csak úgy tudok eljutni a csúcsra, ha mindkét lábam teljesen kinyújtom, és megfeszítem. Másképp egyszerűen úgy tűnik, nem megy. Nem tudom, hogy normális-e ez.

Talán ez az oka annak is, hogy partnerrel még soha nem volt orgazmusom, mert nem merem ezt elmondani, vagy kimutatni. Azt szeretném tudni, hogy nem arról van-e szó, hogy ez rögződött (mert néha szoktam önkielégítést végezni) valamikor régen (25 éves vagyok), és a testem ezt így "szokta meg"? Avagy teljesen egyszerűen vannak olyan nők, akik valóban így élveznek el, megfeszített testtel, és akik más testhelyzetben (pl. kutyapózban) ennélfogva képtelenek az orgazmusra?

Nagyon várom válaszát.

T. R.A női orgazmusban kétségtelenül jelentős szerepe van a tanulásnak és a "begyakorlásnak" ebben az esetben is erről lehet szó. Végleges "rögzítődéstől" azonban nem kell tartani, a valamilyen körülmények között "megtanult" orgazmus megfelelő módszerekkel átvihető más helyzetekre is. Erre a legjobb módszer az, ha az aktusban megközelíti az orgazmust megelőző izgalmi szintet és ekkor váltanak egy olyan pózra, ami hasonlít a "megfeszítős" helyzethez (ez ebben az esetben pl. úgy közelíthető meg, ha hasra/oldalt fekszik, a partner hátulról hatol be és közben nyugodtan meg tudja feszíteni a lábait). Ha így sikerül orgazmust elérnie, akkor fokozatosan egyre jobban csökkentheti a lábfeszítést, ha muszáj. Bár különösebb gond akkor sincs, ha ez nem történik meg, egy ilyen helyzet a férfipartner számára is meglehetősen izgató. Különösebben fel sem tűnik a dolog, hiszen a legtöbb nőnél az orgazmus természetes velejárója az izmok, különösen a far- és végtagizmok megfeszülése, megfeszítése. Ezt a partner valószínűleg az izgalom, az orgazmus közeledtének jelenként értékeli, ami csak fokozza az izgalmát, nincs hát oka különösebb aggodalomra ez ügyben.

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés