2022. Január 22. szombat
Tesztoszteron-kiegészítők szedése segítheti az idősebb elhízott férfiakat a fogyásban – számolt be tanulmánya eredményéről egy kutatócsoport a Lyonban rendezett 19. Európai Elhízási Kongresszuson.

Mivel az idősebb férfiak szervezetében kevesebb nemi hormon termelődik, a nőknél alkalmazott hormonpótláshoz hasonlóan előnyös lehet számukra a tesztoszteron pótlása. Farid Saad és kollégái eredetileg hormonhiány miatt kezeltek férfiakat, akiknek egy sor problémája volt a merevedési zavartól a fáradtságig és energiahiányig.

tesztoszteron, fogyás

„Amikor az adatokat elemeztük, úgy találtuk, hogy öt éven át folyamatosan fogytak” – emlékezett vissza a kutató. A vizsgálatba 115 férfi vontak be, akiknek 12 hetente fecskendezték be a tesztoszteront, hogy hormonszintjük elérje az elvárt értéket. A vizsgálat ideje alatt átlagosan 16 kilogramm túlsúlytól szabadultak meg.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hormonpótlás kockázatokat is hordoz, például emeli a prosztatarák kialakulásának valószínűségét és a szívbetegségek megjelenésének kockázatát. „Sokkal érzékenyebb és biztonságosabb módszer az idősebb elhízott férfiak számára, ha csökkentik az elfogyasztott élelmiszer mennyiségét, mert ezáltal csökken a testsúlyuk, vele párhuzamosan pedig emelkedik szervezetük tesztoszteronszintje” – mutatott rá Richard Sharpe, az Edinburghi Egyetem professzora.

Az eredményeket azért is fogadták kétkedve, mert egyes szakértők szerint nincs összefüggés a tesztoszteron alacsony szintje és a „férfi menopauza” között, amelyet alvászavar, gyengülő koncentráció és szorongás kísérhet tünetként. A BBC hírportálja által megkérdezett Ashley Grossman endokrinológus, az Oxfordi Egyetem professzora érdekesnek tartja a tanulmányt, de meggyőzőnek nem, szerinte ugyanis nem mondható ki biztosan, hogy a fogyás a tesztoszteronpótlása következménye lenne. „Szkeptikus maradok addig, amíg nem látok egy nagy méretű, jól megtervezett tanulmányt” – vélekedett.


Forrás: MTI
2012. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés