2020. Július 16. csütörtök
Világszerte a szív-érrendszeri betegségek követelik a legtöbb életet, a két nemet azonban némileg eltérően érintik. A szívbetegség olyan alattomos módon törhet rá a nőkre, melyet a standard tesztek ki se mutatnak. Egészen mások a tüneteik is, és nagyobb valószínűséggel halnak meg az első infarktust követő egy éven belül.

A nők 40 százaléka nem tudja, hogy köreikben is az első számú gyilkos a szívbetegség: az Amerikai Szív Szövetség adatai szerint 2007-ben harminc nőből egy halt meg mellrákban, míg minden harmadikkal keringési betegség végzett.

szívbetegségek, nők

Egy új jelentés szerint a nemi különbségek terén kevés fejlődés történt a szívbetegségek elleni küzdelemben. „A nők egészségét leginkább a szív betegségei veszélyeztetik, és minden nőket kezelő orvosnak ezzel tisztában kell lennie” – mondta el az Emory Egyetem kardiológusa, Dr. Nanette Wenger, a jelentés társszerzője.

Természetesen ettől még a férfiak körében ugyanúgy ez a betegség követeli a legtöbb életet, és gyakrabban fordul elő közöttük, ráadásul egy évtizeddel korábban, mint a nőknél. Mindként nemben közös, hogy a mozgásszegény életmód és a helytelen étkezés rosszat tesz a szívvel, hogy a magas koleszterinszint miatt ugyanúgy záródnak el az erek, és hogy magas vérnyomás pedig agyvérzéshez vezet.

Ugyanakkor eltérés, hogy azoknál a kockázatnak kitett nőknél, akiknél a főbb artériák vizsgálatával esetleg nem mutatható ki érelzáródás, a szívet tápláló kisebb erek károsodhatnak (ez a mikrovaszkuláris koronária-betegség), ami férfiaknál ritkábban fordul elő. Ha a szakorvos erre gyanakszik, az ereket ellazító és keringésjavító gyógyszereket ír fel, miközben intenzíven kezelik a többi kockázati tényezőt is. Wenger szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb módszer.

A szívbetegségek terén megfigyelhető nemi különbségek kevéssé ismertek, mivel a kutatások nem fordítanak elegendő figyelmet a nőre, különösen a kisebbségekből származókra. Csak a tudományos munkák harmada szolgáltat információt a nemi eltérésekkel kapcsolatban. Az is gond, hogy néha egész fiatal nőknél is jelentkezik az infarktus, és ez a tendencia egyre nő. A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás és cukorbetegség pedig sajnos nem csak átmeneti veszélyeket jelentenek, de növelik az anyák kockázatát a szívbetegség későbbi kialakulására. Sajnos ezzel csak kevés orvos van tisztában.

Azt is nehéz megmondani, ki tartozik a kockázatnak kitett populációba. A hirtelen szívhalálban elhunyt nők közel kétharmada semmilyen tünetet nem tapasztalt előzőleg. Szívinfarktus esetén a férfiaknál a mellkasi fájdalom a vezető panasz, míg a nőknél inkább légszomj, hányinger és hát- vagy állkapocsfájdalom jelentkezik, amelyek nem tipikus tünetek.


Forrás: Medipress
2011. 07. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés