2020. Szeptember 22. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Öröklődhet-e a személyiségzavar?

Tisztelt Doktor úr!

A személyiségzavar öröklődéséről szeretnék érdeklődni. Volt párom szerintem biztosan ebben szenved, bár ő nem ismeri be, hogy valami baj lenne. Én a szakítás óta utánajártam a dolognak és minden tünete stimmel a hisztrionikus személyiségzavarnak. Természetesen orvos nem vagyok, de tegyük fel, tényleg ebben szenved. Van egy pár hónapos közös kisfiunk akit én egyedül nevelek és rettegek, hogy esetleg örökölte. Kérem válaszoljon arra, hogy erre mennyi az esély? Vagy csak hajlamosítani fogja? És mennyire játszik szerepet a nevelés a kialakulásban? Én már egyedül nevelem, a szüleimmel élek. Nyugodt, szerető légkörben és igyekszem ezt fenntartani. Ha már nagyobb lesz a fiam egyáltalán elengedhetem az apjával kettesben? Félek, ha hajlamos a betegségre a fiam és sokat lesz az apjával, előjön nála is.

Minden érdekelne a témával kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm!

Jelige: kétségKedves Kérdező, kérdésére a kevés információ és a számos bizonytalansági tényező miatt felelőtlen, etikátlan lenne konkrét válaszokat adni. A személyiségzavarok pontos diagnózisa még szakember számára sem könnyű feladat. Ennek az egyik oka éppen az, hogy egy csoporton belül nagyon nagy az átfedés a tünetek között. A hisztrionikus személyiségzavar például sokban hasonlít a borderline- és a nárcisztikus személyiségzavarra. Ráadásul a személyiségzavarok gyakran társulnak egymással és más mentális zavarokkal is. Ön ráadásul természetesen elfogult, akkor sem tudná objektíven értékelni a helyzetet, ha a személyiségzavarok nemzetközi szaktekintélye lenne. Nem javaslom tehát, hogy megbízzon a saját maga által felállított diagnózisban.

Innentől tehát megválaszolhatatlan a kérdés, hogy pontosan mennyi az esélye a fiának arra, hogy örökölje az apja problémáját. A személyiségzavarok viszonylag kisebb eséllyel öröklődnek, de jelen tudásunk szerint viszonylag jelentős különbségek vannak az egyes személyiségzavarok között – különösen igaz ez akkor, ha a valós diagnózis valójában nem (csak) személyiségzavar. Arról nem is beszélve, hogy akár az is lehet, hogy egy szakember azt mondaná, hogy a gyermeke apjánál semmiféle diagnózis nem állítható föl, maximum accentuált személyiségvonások állnak fenn nála, esetleg az Önök párosa nem volt igazán szerencsés és a párkapcsolati problémákra adott reakciókról van-volt szó. Az, hogy a fiának ártalmára, vagy netán éppen komoly előnyére válik az apjával való szoros kapcsolat, az megint csak a konkrét eset részletes elemzéséből lenne megállapítható, erről az apa (feltételezett) diagnózisa főszabályként szinte semmit sem mond...

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés