2020. Október 24. szombat

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Merevedési zavar a házasságon kívüli kapcsolatban

32 éves vagyok, 8 éve élek a feleségemmel, gyermekünk születése után picit ellaposodott a kapcsolatunk, jó ideig teljesen megszűnt a szex, ami kisebb-nagyobb feszültségek forrása lett. Később kis időre rendbe tudtuk hozni a dolgokat, viszont ez is problémát okozott, mert a páromnak jóval kevesebbszer van igénye a szexre mint nekem. Alkalmi kapcsolatokkal, a párkapcsolatomon kívülről próbálom pótolni a hiányzó együttléteket. Azonban valahogy a jó kezdést követően nem jön össze az együttlét, mert mikor behatolásra kerülne sor hirtelen nem áll a zászló, a kurdarcélmények pedig fokozzák bennem a szorongást, egy ideje már csak arra tudok koncentrálni, hogy épp sikerülni fog e a dolog vagy nem.

A feleségemmel nincsenek ilyen problémáim, továbbra is szeretném a házasságomon kívüli kapcsolatomat folytatni, viszont egyre inkább szorongással töltenek el merevedési problémáim. Úgy gondolom lelki eredetű lehet a probléma, lelkiismeret furdalást nem érzek a történtek miatt, így nem tudok rájönni, hogy mi lehet a gond, és főleg a megoldás.

Atti79Kedves Kérdező, a lelkiismeret-furdalás is lehet nem tudatos, éppen úgy, mint a legtöbb érzelem. Arra is gondolnia kell, hogy a külső kapcsolatban a szex javítása esetleg közvetve „elkényelmesítheti” az otthoni problémák megoldásában. Önnek kell döntenie, vállalja-e ezeket a kockázatokat, vagy sem. Az biztos, hogy a kudarcok okozta fokozódó szorongás, az újabb kudarctól való félelemmel együtt sokat ront a helyzeten. Erre utal az is, hogy a merevedési problémái szituatívak, otthon nem jelentkeznek. Ilyen esetekben első lépésként valamelyik merevedést javító gyógyszer szedését javasoljuk. Mivel Magyarországon az ilyen készítmények, a fogamzásgátlók, altatók-nyugtatók sajnos, nem számítanak gyógyszernek, az emberek gond nélkül bekapkodják az innen-onnan beszerzett ilyen jellegű készítményeket, szokásom szerint felhívom a figyelmét arra, hogy gyógyszerről van szó, tehát óvakodjon az internetes vásárlástól, nagyon sok az (esetenként veszélyes) hamisítvány. Különben is szükség van arra, hogy a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókat megbeszélje a gyógyszert felíró orvossal. Végül ismét figyelmeztetem, a gyógyszer hatása elfedheti az esetleges nem tudatosult lelki folyamatok hatását és csökkentheti a motivációját arra, hogy megoldást keressen az otthoni problémákra.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés