2020. November 24. kedd
A szénhidrátszegény étrend segít a fogyásban, ugyanakkor általában nagyobb zsírbevitellel is jár, ami járulékos terhet ró az érfalra. Amerikai kutatók szerint az ilyen étrend rendszeres mozgással nem fokozza az érelmeszesedés rizikóját.

Kerry J. Stewart és munkatársai a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karán a szénhidrátban szegény, zsírban gazdag diéta rövid távú hatását térképezték fel, ugyanakkor tanulmányozták a szénhidrátban és zsírban egyaránt szegény étrend hatását is.

szénhidrát, zsír, érelmeszesedés

A kutatók elsőként azt vizsgálták, milyen hatással van az erekre egy McDonald's-reggeli, ami több, mint 900 kalóriát és mintegy 50 gramm zsírt tartalmaz – ez megfelel az egész napi szükséglet felének. Az erek egészségét mutató két vizsgálat – az erek merevségére vonatkozó marker és az endothel funkció mérése – szerint a zsíros reggeli fogyasztása nem járt az erekben mérhető változással.

A kutatók ezután olyan túlsúlyosakat vizsgáltak, akik súlyfeleslege döntően a hasi területre lokalizálódott, de a csípőkörfogatuk is nagy volt – mindkét állapot a szívbetegségek rizikótényezőjének számít. A résztvevők egy részének étrendje kezdetben 55 százalék zsírt tartalmazott, ezt csökkentették fokozatosan 40 százalékra, ugyanakkor a bevitt szénhidrát 15-ről 40 százalékra nőtt. A másik csoport étrendje az Amerikai Szívtársaság azon ajánlását követte, amely szerint a szénhidrátszegény diéta zsírtartalmának 30 százalék alatt tanácsos maradnia. Minden résztvevő heti háromszor vett részt testedzésen.

A vizsgálat során a résztvevők átlagosan 4,5 kg-ot fogytak. Míg azonban az alacsony szénhidráttartalmú étrendet kapó csoportnál ehhez 45 nap kellett, addig az alacsony zsírtartalmú csoportnál ez 70 napot vett igénybe, annak ellenére,  hogy a bevitt kalóriák száma lényegében megegyezett. Ugyanakkor az érfalban nem mutatkozott működészavar egyik csoportnál sem, vagyis az érelmeszesedés kockázatát egyik étrend sem növelte.

Az eredményekből mindazonáltal nem vonhatók le mielőtt általános következtetések, és a kutatók hosszabb időt felölelő tanulmányokat sürgetnek annak igazolására, hogy az érkárosodást nem a zsírbevitel fokozza.


Forrás: Medipress
2011. 06. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés