2020. Szeptember 26. szombat
A legfrissebb kutatási eredmények szerint a súlyos pikkelysömörben szenvedő pácienseket fokozottan veszélyezteti a kezeletlen magas vérnyomás.

A tudósok összesen 13,000 brit felnőttet megvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a súlyos pikkelysömörrel küzdő betegeknél 48 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő kezeletlen magas vérnyomás azokhoz képest, akik nem szenvedtek a kellemetlen bőrbetegség tüneteitől.

A tudósok szerint közvetlen kapcsolat lehet a pikkelysömör, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között, bár ok-okozati összefüggéseket a mostani vizsgálatok során nem sikerült megállapítaniuk. "Pontosan nem tudjuk, mi okozhatja a magas vérnyomás fokozott előfordulását a pikkelysömörrel élők körében - nyilatkozta Dr. Junko Takeshita, a Pennsylvania Egyetem bőrgyógyászati tanszékének klinikai oktatója - Annak azonban nagy a valószínűsége, hogy a krónikus gyulladásos folyamatok jelentik a közös nevezőt."

A bőrgyógyász szakértők szerint a pikkelysömör alapvetően autoimmun eredetű betegség, aminek következtében a szervezetünk megtámadja az egészséges bőrsejteket, és ez okozza a krónikus bőrgyulladást. A gyulladás később aztán hozzájárulhat a magas vérnyomás, a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa kialakulásához. "Azt eddig is tudtuk, hogy a pikkelysömörös páciensek esetében nagyobb az esélye a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és az agyi érkatasztrófa kialakulásának - nyilatkozta Dr. Jerry Bagel, a Nemzeti Pikkelysömör Alapítvány orvosi tanácsának tagja - A mostani adatok azonban azért különösen fontosak, mert megmutatják, hogy a pikkelysömörrel küzdők körében sokkal magasabb a kezeletlen magas vérnyomás előfordulása. A pikkelysömör tehát nem csak egyszerűen egy bőrbetegség, hanem komoly rizikófaktort is jelent az anyagcsere- és szívbetegségek szempontjából" - tette hozzá Dr. Bagel.

A mostani adatok szerint a súlyos pikkelysömörrel élők (vagyis a bőrfelület 10 százalékánál nagyobb területet érintő gyulladással küzdő) esetében 48 százalékkal nagyobb az esély a kezeletlen magas vérnyomás meglétére. A kutatás részletes leírása a JAMA Dermatology című tudományos szaklap október 15-ei számában olvasható.


Forrás: Medipress
2014. 10. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés