2021. Október 25. hétfő
Nemcsak az nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk, hanem az sem, hogy mikor!

A Nature Medicine oldalain bemutatott vizsgálat szerint a zsírsejtek biológiai óráját szabályozó Arntl (más néven Bmal1) gén működési zavara egérkísérletekben elhízáshoz vezetett. Az Arntl gént úgy sikerült módosítani, hogy az állatok akkor táplálkoztak, amikor normálisan alvási fázisban kellett volna lenniük. Ez a szervezet energiaraktárainak, a zsírszövet felszaporodását vonta maga után. A Pennsylvania Egyetem munkatársainak tanulmánya két dolog miatt is meglepő eredményekkel szolgált. Először is a napszakváltás az energiaraktározási folyamatok előtérbe kerülésével járt, annak ellenére, hogy az egerek nem fogyasztottak több kalóriát. Ez az állapot gyakorlatilag megfelel az emberek „éjszakai evés”-szindrómájának.

Dr. Garret FitzGerald és munkatársainak második meglepő megállapítása, hogy a perifériás szövetek biológiai órája képes függetleníteni magát a központi szabályozástól. Valahogy úgy, mint ahogy a zenekarban a karmester vezényli a zenészek játékát. Normálisan az agyban lévő hipotalamusz szabályozza az étvágyat, ennek aktivitása a táplálék felvételével csökken. Azonban a perifériás biológiai óra zavara megszakítja ezen központ cirkadián ritmusát, ami egereknél nappali, embereknél éjszakai táplálékfelvételhez vezet, ráadásul az anyagcserefolyamat is megváltozik. Ez megmagyarázza, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknál, illetve az alvási rendellenességben szenvedők körében miért gyakoribb az elhízás.

Az energiaegyensúly szabályozása többszörös jelátviteli mechanizmust igényel, mely kommunikáció a központi idegrendszer és a perifériás szövetek, például a máj és a szívizom között valósul meg. Ugyanígy, az energiát raktározó, és szükség esetén mozgósító zsírsejtek is kapcsolatban állnak az aggyal a leptin nevű hormon révén. A leptin felszabadulásának következménye jobb energiafelhasználás és kevesebb étkezés lesz. Azonban a zsírsejtek órájuk zavara miatt a vérbe kevesebb mennyiségű telítetlen zsírsavat bocsátanak, ami a hipotalamusz számára ingert jelent, így stimulálni fogja a táplálék felvételét. Ezt támogatja az a megfigyelés is, hogy a telítetlen zsírsavak anyagcseréjének génmanipulációs módszerekkel történő gátlása hasonló állapotot von maga után.


Forrás: Medipress
2012. 11. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés