2021. Október 22. péntek
Népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok. Ezek a genomban történő változások a vírus fertőzési mechanizmusait is megváltoztathatják, így nyomon követésük létfontosságú

Az elmúlt időszakban jelentős figyelmet fordítottunk a tüskefehérje változásaira és arra, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a vírus terjedésének dinamikáját, hogyan képes esetleg ezek révén megkerülni az immunrendszer védekezési folyamatait. Ráadásul a tüskefehérje változásai megváltoztathatják a vírus receptorkötő (hACE2) képességét is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemrégiben került forgalomba hazánkban az Aspicont, mely tablettánként 500 mg acetilszalicil-sav mellett 50 mg koffeint is tartalmaz. Miért is érdekes a fájdalomcsillapításban a koffein? Ez a kávékból és teákból is jól ismert anyag serkenti a központi idegrendszert, növeli a szívfrekvenciát, javítja a szervek vérellátottságát, a fájdalomcsillapítók mellett alkalmazva pedig fokozza azok hatását. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a koffein akár 40%-al is képes megnövelni az acetil-szalicilsav hatásosságát.

Aspicont

Megnézem az Aspicont fájdalomcsillapítót >>

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az összes jelenlegi, aggodalomra okot adó változat (B.1.351, B.1.1.7 és P1 törzsek) különbözik az eredeti, vuhani vírustörzstől.Az immunvédekezés kijátszásának kockázatát hosszú távon nehéz megjósolni az emberi koronavírusok, így a SARS-CoV-2 esetében is, de a madár-koronavírussal végzett vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy egy adott variáns elleni oltások védenek a kismértékben különböző variánsoktól is. Az erősen különböző változatok ellen azonban nem mindig adnak kellő védelmet.

Koronavírus mta

A jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 elleni vakcinák valószínűleg mind védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 uralkodó változataival szemben. De a megoldás hosszú távon az ún. multivalens vakcinákban rejlik. A multivalens vakcinák tartalmazzák többek között a vírus külső fehérjeburkának (nukleoprotein) elemeit is, amelynek a szelekciós nyomása és ezzel a variabilitása is kisebb, mint a tüskefehérje változási képessége. E védőoltások alapját tehát feltételezhetően már több domináns variáns adja majd.A SARS-CoV-2 elleni oltásokra még sok évig szükség lesz, és ezek az oltások különbözőek lesznek, éppen a vírus változékonysága miatt. Ez kicsit talán az influenzavírus elleni oltásokhoz hasonlít majd. A nemzeti és nemzetközi felmérések, valamint az új variánsok gyors azonosítása és molekuláris jellemzése lehetővé teszi számunkra, hogy a jelenlegi helyzethez hasonlóan már ne csak „fussunk a probléma után”, hanem előzzük meg.

Dr. Jakab Ferenc az MTA doktora,tanszékvezető egyetemi tanár,a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője MTA Orvosi Tudományok Osztálya
Forrás: MTA
2021. 04. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés