2020. Május 28. csütörtök
Stressz?  -  Ultrahang?  -  Futás?  -  Orgazmus?
A legtöbb kismama miután megtudja, hogy várandós, határtalanul boldog. De sajnos ez csak egy rövid ideig tart, mert nemsokára elkezd aggódni azon, hogy mindent jól csinál-e, nem tesz olyat, ami esetleg árthat a babának. Ilyenkor nem az egyértelműen rossz dolgokról van szó, mint mondjuk a nehéz súlyok emelgetése, hanem az olyanokról, amelyek messze nem ilyen egyértelműek. A felmerülő kérdések közül 4-re válaszol a ratkotunde.hu-nak dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos.

Stressz?

A legelső kérdés, ami felmerül a kismamákban, hogy meddig dolgozhatnak. Erre választ adni azonban nem ennyire egyszerű. A munkában - ha csak valaki nem egy építkezésen segédmunkás - nem kifejezetten a fizikai terhelés a gond, sokkal inkább a stressz, ami kivétel nélkül minden munkakör sajátja. Ennek mértéke azonban eltérő, és egy kis segítséggel a hatását is jelentősen csökkenteni lehet.

A stressz szabadgyököket szabadít el a szervezetben, melyek oxidatív stressznek teszik ki a sejteket, a magzatéit is. Ez roncsolja a sejt szerkezetét, hibás működést, vagy a sejt halálát eredményezheti - vagyis hatással lehet a magzat fejlődésére, illetve kiválthat görcsöket, szélsőséges esetben vetélést vagy koraszülést. A szabadgyökök ellen a természet megalkotta az antioxidánsokat, melyeket ilyenkor érdemes fokozott mértékben bevinni a szervezetbe. Erre a várandósvitamin tökéletesen alkalmas lehet. Fontos, hogy a szer tartalmazzon A, C, E-vitamint, karotinoidokat és flavonidokat, mivel ezek a leghatásosabb antioxidánsok.

---------------------------------cikk lentebb folytatódik --------------------------------------

 

FFP2 (KN95) Légzésvédelmi arcmaszk

- Minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termék
- FFP2-es védelem, KN95-ös szabvány
- Prémium minőségű arcmaszk, fehér színben
- Megszűri a 0,3 mikrométer nagyságú kórokozók 95%-át

Ára: 1 990 Ft

Akciós ára: 1 490 Ft

Megnézem>>

-----------------------------------------------------------------------------

Ultrahang?

Sok kismama megijed attól, hogy viszonylag sűrűn kell ultrahangra járnia. Olyan hírek is keringenek az interneten, hogy a baba szemének árt az ultrahang, így, ha lehet, akkor kerülni kell. Ez azonban nem igaz. A túlféltés persze nem jó, tehát ne járkáljunk hetente ultrahangos vizsgálatokra, de a képalkotó berendezéseknek ez a válfaja nem okoz a magzat számára kellemetlenséget, vagyis nyugodtan kérhetjük emlékbe a 3D és 4D ultrahang videókat.

Futás?

A terhesség alatti sport mindig kényes kérdés. A jóga, a séta, a kismamatorna mind remek választás, de mi a helyzet az egyik legnépszerűbb mozgásformával, a futással? Nos, a kismama számára a mozgás nagyon is ajánlott, és ha a várandósság előtt is futott, akkor ne hagyjon fel ezzel a szokásával, ha nem terheli magát túl, akkor nem árt vele a babának sem. Aki a várandósság előtt nem futott, de most szeretne, azoknak azonban mindenképpen a könnyedségre kell koncentrálni - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Érthető a sport igénye a várandósság alatt, hiszen segít elkerülni a plusz kilókat. Azonban a fokozatosság itt kulcskérdés, vagyis ne most kezdjen intenzív tréningbe a kismama. A plusz kilók ellen érdemes azt is megszívlelni, hogy a terhesség harmadik trimeszterében kerüljük el a pluszban bevitt B-vitaminokat a B6-vitamin kivételével. A B-vitamin család tagjai ugyanis növelik az étvágyat, ám a harmadik trimeszterben az említett kivétel mellett már nincsen szükség a fokozott bevitelükre. A kikerülésük érdekében az eltérő trimeszterek igényeit megfelelően kiszolgáló, jól tagolt várandósvitamint válasszunk.

Orgazmus?

A terhesség során a hormonális változások miatt jellemzően megnő a szexuális étvágy. Ezzel nincs is gond, mivel a tévhitekkel ellentétben az orgazmus, mely méhösszehúzódással is jár semmilyen veszélyt nem rejt magában egy komplikációmentes terhesség esetében. Vagyis a szex csak akkor kerülendő, ha az orvos ezt külön kiemeli! A fertőzés azonban más tészta. Sajnos tény, hogy a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, vagyis ezeket mindenképpen el kell kerülni. Ezért az együttlétek alkalmával az óvszer használata is ajánlott lehet, illetve a szervezetet belülről kell támogatni a fertőzések elleni harcban. A terhesség során az immunrendszer visszafogottan üzemel, vagyis a fertőzés kockázata nagyobb, ezért a kiválasztott várandósvitaminnál kiemelten fontos, hogy tartalmazzon rezet és cinket is, méghozzá biológiailag aktív formában (cink-citrát, réz-glükonát). A két anyag megnövelt bevitele ugyanis hatékonyan segíthet kikerülni a felszálló fertőzések kialakulását, mivel azok antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek!


Forrás:

ratkotunde.hu

2020. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés