2017. Június 29. csütörtök


Hozzávalók
1 egész, kb. 5 kg-os tisztított pulyka
1,5 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
2 ek. finomra vágott rozmaring
1 ek. finomra vágott bazsalikom
fél-fél ek. finomra vágott oregánó és kakukkfű
1 tk. őrölt bors
1 tk. só
2 dl fehérbor


ELKÉSZÍTÉSE:

Kapcsoljuk be a sütőt 165ºC-ra. Vágjuk finomra a fokhagymát és a zöldfűszereket, és egy kis tálban keverjük őket össze az olívaolajjal, a borssal és a sóval. Tegyük félre.

Mossuk meg kívül-belül a pulykát, töröljük szárazra, és a mellén válasszuk el a bőrt a hústól – ehhez az ujjainkkal óvatosan nyúljunk a bőr alá –, egészen a combok végéig. Töltsük a fűszeres olaj nagy részét a bőr alá, és egyenletesen oszlassuk el. A maradékot dörzsöljük a pulyka mellének külső részére. Ha néhol kilóg a bőr alól a pulyka melle, a bőrt rögzítsük fogpiszkálóval.

A pulykát mellével lefelé tegyük egy tepsibe, töltsük alá a bort (ezt vízzel is helyettesíthetjük), borítsuk be alufóliával, tegyük a sütőbe, és 2-3 órán át süssük. Ekkor vegyük le a fóliát, fordítsuk meg a pulykát, és süssük aranybarnára kb. 1 óra alatt.

További karácsonyi receptek









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés