2021. December 05. vasárnap
Mivel foglalkozik a hepatológia? -  Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus elmondta, nem csak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak.


Mivel foglalkozik a hepatológia?

A hepatológiai az orvostudomány azon ága, amely a máj, és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek, vagyis a hasnyálmirigy és az epe betegségeivel foglalkozik. Az orvoslás ezt a szakterületet csak néhány évtizede kezeli önálló szakágként, előtte a gasztroenterológiához tartozott ez a részterület is.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A fentiekből következik, hogy a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem-alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór. Ehhez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet – a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához.

Hepatológus

Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

Érdemes felkeresni a hepatológiát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja valaki:

• állandó alhasi fájdalom,

• puffadás,

• krónikus fáradtság,

• étvágytalanság,

• nem szándékos fogyás,

• tartós hasmenés,

• hányinger, hányás,

• véres, túl világos vagy túl sötét széklet,

• gyors pulzus,

• ödéma a lábon, a bokán,

• sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus.

Bizonytalanság esetén a háziorvosi kivizsgálást érdemes elsőként beiktatni, ahol esetleg további hepatológiai vizsgálatot javasolhatnak. Ugyanakkor, ha a családban már előfordult máj, hasnyálmirigy vagy epebetegség, illetve valaki személyesen már érintett ilyen betegségben, érdemes akár tünet nélkül is részt venni egy-egy kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlatos ez, ha valaki több rizikófaktorral is rendelkezik. Rizikófaktornak számít többek közt az elhízás, az alkohol-függőség, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és vérzsír-szint, a Crohn betegség, a metabolikus szindróma.


Forrás: Hepatológiai Központ
2021. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés