2020. Április 03. péntek
Vannak szülők, akik a korszerű orvostudomány helyett gyermekük betegségeit szívesebben kezelik alternatív gyógymódokkal, természetgyógyászati szerekkel. Egy ausztrál kutatás szerint azonban ez a jószándékú hit veszélyes is lehet.

Alissa Lim és munkatársai a gyermekgyógyászati statisztika két évi adatait tekintették át, kifejezetten a természetgyógyászati kezeléssel kapcsolatos szövődményeket vizsgálva. Az eredményeket az Archives of Disease in Childhood szakfolyóiratban közlő cikkben a kutatók hangsúlyozzák, hogy sok szülő azért tartja kedvezőbbnek a természetgyógyászok által javasolt szereket, mert azok „természetesek”, nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, melyeket a gyógyszeripar állít elő és amelyek ezért egyesek szerint sok veszélyt jelenthetnek.

természetgyógyászati kezelés

A vizsgálat időszakban 46, természetgyógyászati kezelés során kialakult szövődményt jelentettek. A mellékhatások oka 77 százalékában bizonyíthatóan az alternatív kezelés volt, ami az esetek 64 százaléka súlyosnak minősült, négy eset pedig a gyermek halálával végződött.

A kutatók kiemelték, hogy a gyakorta súlyos szövődmények oka a tudományosan megalapozott kezelésről a természetgyógyászati módszerre történő áttérés volt, nem ritkán a természetgyógyász tanácsára; máskor pedig indokolatlan és egészségtelen étkezési szabályok bevezetése. Az esetek 44 százalékában a gyermekgyógyászok véleménye szerint a gyermek azért került veszélybe, mert a természetgyógyászati terápiáról nem tértek át a hatásos, tudományosan igazolt kezelésre – a halálesetek mindegyikénél ez a gyermekgyógyász javaslata ellenére történ.

Az egyik haláleset amiatt következett be, mert a három hónapos babát szorulás miatt a szoptatás helyett rizstejjel táplálták.

A tanulmány szerzői említést tettek arról a világmédiát bejáró történetről, amikor tavaly emberölés vádjával a bíróság több évi börtönre ítélt egy házaspárt, mert kilenc hónapos gyermeküket orvosi tanács ellenére, csak homeopátiás gyógyszerrel kezelték, és az meghalt.


Forrás: MTI
2011. 01. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés