2020. Október 26. hétfő
Aki három órán át vezet autót éjszaka, annak annyira tompulnak érzékei és lassulnak reflexei, mintha alkoholt ivott volna, állítják kutatók.

A hollandiai Utrecht Egyetem kutatóinak vizsgálatában tizennégy, 21-25 éves önkéntes vett részt, akiknek felügyelet mellett nyolc órán át kellett éjjel autót vezetniük, óránként 130 kilométeres sebességet tartaniuk és sávjuk közepén haladniuk. A vezetéseket videóra vették, amelyek elemzése alapján a kutatók megállapították, hogy a fáradtság az ittassághoz hasonlóan hat a vezetésre, és már kétórányi folyamatos éjszakai vezetés is elfárasztja annyira a sofőrt, mintha alkoholt ivott volna.

éjszakai, vezetés, alkohol

A kutatók szorgalmazzák, hogy a megállás nélküli éjszakai vezetés időtartamát két órában maximálják. A fáradtságot és álmosságot azonban a rendőrség nemigen tudja mérni, vagy legalábbis úgy nem, mint az ittasságot.

Becslések szerint minden ötödik baleset álmosság miatt történik. Az arány ennél magasabb is lehet, mivel nehéz kideríteni, hogy egy-egy balesetben pontosan mekkora szerepe volt a fáradtságnak.


Forrás: MTI
2011. 01. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés