2020. Szeptember 26. szombat
Elképzelhető, hogy az éjszakai naptej-használat segít megelőzni a bőrrák kialakulását? Az UV-fény okozta károk ugyanis álmunkban is hatnak ránk, órákkal azután, hogy napfény érte a bőrünket – tudjuk meg a Yale Egyetem dermatológusainak friss kutatásából, amelynek célja, hogy szakemberek egy csoportja új, éjszakai naptejet fejlesszen az egészségmegőrzés reményében.

„Eddig annyit tudtunk, hogy fontos, hogy mielőtt napra megyünk, bekenjünk magunkat naptejjel. Most kiderült, hogy ha egész nap a strandon voltunk, érdemes estére éjszakai naptejjel bekenni a testünket, hogy csökkentsük a bőrrák kialakulásának kockázatát” – mondja a kutatást vezető Douglas Brash dermatológus professzor.

Az állat- és emberkísérletek során a kutatók felfedezték, hogy az ultraviola sugárzás káros hatásai akkor jelentkeznek a legintenzívebb módon, amikor a nap már lement, majd órákon keresztül hatnak ránk. Ezek a sugárzások a sötétben a DNS deformitásához vezethetnek, ami a bőrrák egyik fő oka.

  

„Szükség van egy krémre, amely a napon véd bennünket, és egy krémre, amely este, a sötétben. A két termék nem lehet ugyanaz, hiszen egészen más a feladatuk. A bőrünket védő melanin felfogja ugyan az UV-fényt, később azonban a DNS-ig továbbítja azt. Az éjszakai naptejnek ezt kell megakadályoznia, hiszen a DNS így károsodhat. Az új termékkategória védelmének kifejlesztése még előttünk áll” – fejti ki a szakember a Science című szaklapban.


Forrás: Medipress
2015. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés