2021. Február 26. péntek
A legfrissebb kutatási eredmények szerint a szorongások és az alvásproblémák kezelésére szolgáló gyógyszerek összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kór kialakulásával.

Egy idősebb kanadai felnőttek részvételévek készült felmérés adatai szerint a korábban legalább három hónapon keresztül benzodiazepinnel kezelt páciensek esetében jelentősen (akár 51 százalékkal is) nőhet a demencia kialakulási esélye. A jelenlegi brit egészségügyi ajánlások szerint a szert maximum 8-12 hétig lehet szedni. A francia-kanadai kutatócsoport szakértői szerint bár a demencia és a szer szedése közti összefüggés nem egyértelmű, arra mindenképp alkalmas, hogy hangsúlyozza, miért nem szabad túllépni a szer szedésének ajánlott időtartamát. "A benzodiazepinek használata kapcsolatba hozható az Alzheimer-kór fokozott kialakulási esélyével - nyilatkozta Sophie Billioti de Gage, a Bordeaux-i Egyetem munkatársa - A szer hosszútávú alkalmazása tehát komoly közegészségügyi veszélyt rejt magában."

A vizsgálatban összesen 2000 Alzheimer-kóros felnőtt vett részt. A 66 év feletti, quebeci résztvevők életük során mind kaptak benzodiazepineket. Az ő adataikat aztán a kutatók összehasonlították egy 7000 főből álló kontroll csoportéval. Az ebben a csoportban lévők hasonló korúak voltak, ugyanarról a területről származtak, de nem szenvedtek semmilyen krónikus betegségben. Bár a tudósok egyértelmű kapcsolatot találtak a benzodiazepinek szedése, és az Alzheimer-kór gyakori előfordulása között, az összefüggés természete nem egyértelmű. "Nem tudjuk pontosan, mi a kapcsolat a két tényező között - nyilatkozta Dr. Eric Karran, az Alzheimer's Research UK nevű szervezet kutatási igazgatója - A benzodiazepineket általában szorongások és alvásproblémák kezelésére alkalmazzák, de ezek a tünetek akár az Alzheimer első jelei is lehetnek. Elképzelhető, hogy elsősorban azok kapnak ilyen szereket, akik már amúgy is betegek" - vetette fel Guy Goodwin professzor a European College of Neuropsychopharmacology elnöke. 

 

A benzodiazepineket általában szorongás és álmatlanság kezelésére alkalmazzák, és bár rövid távon hatásosak, hosszú távú alkalmazásuk már eddig is sok kérdést vetett fel. A részletes kutatási eredmények a British Medical Journal című orvosi szaklapban olvashatók.


Forrás: Medipress
2014. 09. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés