2021. Március 07. vasárnap
A rövidlátás kezelésének legjobb tartós módja a lézeres szemműtét, súlyos esetekben azonban más módszerhez kell folyamodni. A belső kontaktlencse segítségével jelentős látásjavulás érhető el.

A rövidlátás korrigálására ma már bevett módszernek számító léteres szemműtétek során lézerrel eltávolítják a szaruhártya egy részét, így korrigálják a szem hibáját. Súlyos rövidlátás esetén a szaruhártya azonban olyannyira elvékonyodhat, hogy a lézeres szemműtét nem végezhető el. Ekkor jön képbe a mesterséges lencse.

beültetett kontaktlencse

Az ún. intraokuláris kontaktlencsét a szem írisze mögé ültetik be egy három milliméteres bemetszésen keresztül. A lencse hasonló a hagyományos kontaktlencsékhez, azaz szinte észrevétlenül végzi feladatát. Egy életen át viselhető, és probléma vagy sérülés esetén tetszőlegesen cserélhető.

A beültetett kontaktlencsék 2004 óta elérhetők az Egyesült Államokban, az eljárás pedig lényegesen olcsóbb, mint a lézeres műtét, és bár igen hatékony, mégis vannak, akiknek inkább a hagyományos lézeres eljárást ajánlják. Ennek oka főként az, hogy a beültetéssel járó szemműtét nem veszélytelen: a szervezet szöveteitől idegen anyag jelenléte gyulladást, fertőzést és szürke hályogot válthat ki, ezért csak a 13 dioptriánál nagyobb szemüveget viselőknek ajánlják.


Forrás: Medipress
2010. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés