2021. December 06. hétfő
A Los Angeles-i bíróságon egy orvos arról számolt be, hogy Michael Jackson 60 napig nem aludt „rendesen”, és ez vezetett a halálához. A tanúvallomás azt a kérdést veti fel, mennyi ideig képes egy ember alvás nélkül életben maradni, és vajon számít-e, milyen típusú alvást folytatunk, amikor elalszunk.

Jackson a visszatérését jelző koncertsorozat közben két hónapig minden éjszaka propofol infúziót kapott álmatlansága ellen. Dr. Charles Czeisler, a Harvard alváskutatója, aki a pop sztár menedzsere ellen tanúskodott a bíróságon azt állította, hogy bár az érzéstelenítő gyógyszertől Jackson valószínűleg kipihentnek érezte magát, valójában csak felületes alvást biztosított számára. A propofol Czeisler szerint elnyomja a gyors szemmozgásos (REM) alvást. Ha tehát Jackson 2009. június 25-én nem a propofol és más nyugtatók túladagolásába halt volna bele, valószínűleg a REM alvás hiánya vezetett volna a halálához.

„Olyan ez, mintha valaki hungarocell golyókat enne igazi vacsora helyett” – magyarázta az orvos. „A gyomra telítődik, és elmúlik az éhségérzete, de nulla kalóriát vitt be, és semmilyen tápanyagigényt nem elégített ki.”

Dr. Jerome Siegel, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem pszichiáter professzora azonban nem ért egyet azzal, hogy a REM alvás hiánya önmagában halált okozhat. A REM alvás fokozott agyi aktivitással jár, és ez az az állapot, amikor az álmok a legintenzívebbek. Ez a szakasz vélhetően az agyalapban lévő hídból ered, melynek sérülése gyakran halálhoz vezet. Siegel szerint azonban előfordultak olyan esetek, amikor emberek túléltek ilyen sérüléseket, és úgy éltek tovább normális életet, hogy soha többé nem tapasztaltak REM alvást. Ráadásul ha igaz lenne, hogy a REM alvás hiánya halálhoz vezethet, akkor senkinek sem szabadna MAOI és SSRI antidepresszáns gyógyszereket szednie, mert ezek a gyógyszerek közismerten gátolják az alvás álommal járó szakaszát.

A nem alvás világrekordját egyébként Randy Gardner tartja, aki 1965-ben 17 éves korában egy tanulmányi versenyre készülve 264 óráig (körülbelül 11 napig) nem aludt. Bizonyítottan még senki sem halt bele az alváshiányba, és persze nem lenne etikus laboratóriumban tesztelni az ilyen fajta határokat.


Forrás: Medipress
2013. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés