2020. November 24. kedd
A hosszútávú és nagymértékű alkoholfogyasztás jelentős agykárosodást okoz, és gyakran olyan területek sérülnek, amelyek alapvető fontosságúak az ivászatról való leszokás szempontjából.

Régóta ismert, hogy az alkohol befolyásolja az agy működését, és károsítva egyes struktúrákat, megváltozott pszichológiai működést eredményez. Catherine Brawn Fortier és a Harvard Egyetem munkatársai az agykéreg vastagságából következtettek az agy állapotára, és azt is pontosan meghatározták, hogy a kéreg mely területei vékonyodnak el.

alkohol

A kutatók 31 volt alkoholistát, és 34 absztinenst tanulmányoztak mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) segítségével, megmérvén az agykéreg vastagságát. A módszer előnye, hogy akár tizedmilliméternyi területek is mérhetővé válnak, így az agy sokkal részletesebb feltérképezését teszi lehetővé.

Megállapították, hogy a leszokott alkoholistákban vékonyabb volt a kéreg, és hogy az alkohol mind a fehér-, mind a szürkeállományt károsítja, azonban leginkább a homloklebeny és a halántéklebeny állományát befolyásolja. Ezen területek alapvetőek a tanulás, a viselkedésszabályozás, és számos más összetett viselkedési mintázat kialakításában. Vagyis az alkohol pontosan azt a részt teszi tönkre, ami leginkább gátat vetne az ivás irányításában.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research online számában olvasható tanulmányból az is kiderült, hogy az agykárosodás mértéke arányos a bevitt alkoholmennyiséggel, azaz minél többet iszunk, annál inkább károsodik agyunk. A megfigyelés választ adhat arra a kérdésre, hogy miért olyan nehéz kezelni az alkoholistákat, és fenntartani az absztinenciát. Ráadásul az alkohol egyes képességek maradandó romlását, és személyiségváltozást is eredményez.


Forrás: Medipress
2011. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés