2021. Március 05. péntek

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Mi segíthet a hüvelyi orgazmus elérésében?
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy bár féléve kiegyensúlyozott párkapcsolatban élek nem vagyok képes vaginális orgazmusra, és nem is voltam soha előtte sem. Olvastam róla, hogy a nők túlnyomó része csak klitoriális orgazmusra képes, én ebben nem szeretnék hinni. Ezért kérek Öntől tanácsot, hogyan tudnánk ezt a problémát orvosolni. Esetleg az intim torna segítségemre lehet?
IrénKedves Irén!
Mint már többször kitértem rá, a szexológusok között is komoly szakmai vita zajlik arról, létezik-e egyáltalán vaginális orgazmus. A pragmatikus álláspont aktuson kívüli és aktus alatti orgazmusról beszél, de a vaginális orgazmus létezését tagadók ebben az esetben is a klitorisz közvetlen, vagy közvetett ingerlésére vezetik vissza az orgazmust. Ezt nem csak azért írom le, hogy elméleti oktatást adjak. Akárhogy is dől el a vita – ha eldől valaha egyáltalán – az biztosan nem árt, ha figyel arra, hogy aktus közben is megfelelő klitorális ingerlést kapjon. A megfelelően végzett „intim-torna” általában fokozza az orgazmuskészséget és egyéb jótékony hatásai is vannak. Többen is intim-torna és hasonló elnevezésekkel maguknak tulajdonítják a spanyolviasz felfedezését – mindegyikben a valóban hatékony mozzanatot a jó öreg Kegel-gyakorlatok jelentik. Ha gondolja, beiratkozhat egy ilyen tanfolyamra is – bár elég sok nem megbízható szolgáltatás van a piacon ezen a területen is, másrészt a Kegel-gyakorlatokon túlmenő elemek gyakran feleslegesek az orgazmuskészség szempontjából. A Kegel-gyakorlatokról magyar nyelven is elég jó leírásokat lehet találni a neten. Még jobbakat találhat angol nyelven, ha a keresőbe beüti a Kegel-exercises kifejezést – így nem csak szövegeket, rajzokat, hanem video bemutatókat is találhat. Nem túl hosszúak, ha nem tud angolul, biztosan segít valaki a fordításban – a fordítónak sem fog ártani, ha megtanulja. :)
A magam részéről én hiszek a nők beszámolóiban és az ellenkező bizonyításáig elfogadom a vaginális orgazmus létezését. Javasolom tehát, hogy próbálják ki az úgynevezett „híd-manővert”, aminek az a lényege, hogy a nőt kézzel-szájjal ingerléssel az orgazmushoz közeli izgalmi állapotba kell hozni, majd egy olyan pózban, ami a nőnek kifejezetten izgató, az aktussal elérni az orgazmust. Ahogy egyre jobban „begyakorolja” az orgazmust, egyre kevesebb egyéb ingerlésre lesz szükség. Ha egyedül nem boldogul, érdemes szakembert felkeresni.

 

A vital.hu kapcsolódó cikkeit az alábbi címekre kattintva olvashatja el.
Az orgazmus genetikája
Akiknek gondot okoz az orgazmus elérése...

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés