2020. Július 08. szerda

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Álmomban másokkal szexelek
6 éves a kapcsolatom a férjemmel. 33 éves vagyok. Gyermekünk még nincs. Nagyon szeretem őt, de a szexuális életünk nem az igazi. Ő sosem volt az a forróvérű szerető típus. Én pedig olyan vagyok, amilyet az aktuális partner kihoz belőlem. Többször már beszéltünk róla, hogy nekem attól nem jön meg a kedvem a szexre, mert beugrunk az ágyba. Ennél több kell.
Egy korábbi partneremmel teljesen más volt, egész nap a szex motoszkált a fejemben, mert bármikor találkoztunk éreztette velem, hogy kívánatosnak tart, és ahogy lehetett hozzám ért. Az érintésétől teljesen tűzbe jöttem, és nem kellett engem rábeszélni a szexre. Az a kapcsolat szexuálisan tökéletes volt, de ebben aztán ki is merült, mert nagyon nem passzoltunk emberileg. Ha jó a szex, az tényleg nagyon jó, de egy házassághoz ez kevés.
A férjemnek, amióta ismerem, problémája van az érzelmek és az érzések kimutatásával. Inkább ajándékot vesz, vagy meglepetést tervez, minthogy megöleljen, vagy megcsókoljon. Neki a testi közeledés kimerül az ágyban. Sajnos, ezen magától nem képes változtatni, pedig már többször kértem. Akkor 2 napra megerőlteti magát, de az sem sül el jól, mert érzem, hogy csak azért közeledik, mert én azt szeretném. Nem pedig azért, mert ő azt szeretné. Így meg nincs értelme. Neki erre nincsen igénye.
Valószínűleg olyan nehéz neki kimutatni az érzéseit, mint nekem lenne az, ha azt kérnék tőlem, legyek a nap minden percében egy kisangyal. Őt is megértem, a természetünk ellen nem lehet tenni, de sajnos a probléma fennáll attól függetlenül, hogy megértem.
Az álmaimban nagyon sokszor szexelek másokkal, gyakran úgy élem meg ezeket az álmokat, mintha valódiak lennének. Szeretném, ha ébren is megélhetném úgy, hogy közben hűséges maradhassak a férjemhez. A férjem biztosan elzárkózna a szexuálpszichológustól. Mit tehetek én?
V NikolettKedves Nikolett!
Nagyon gyakran találkozunk ezzel a problémával a gyakorlatban. A háttérben leggyakrabban a családi modellek állnak, amit nagyon nehéz később korrigálni. Az is tipikus, hogy az érzelmei kifejezésében gátolt partner legfeljebb félig-meddig ismeri el a problémát, de a külső segítséget általában ilyenkor is elutasítja.
Ezért kerülő utakat érdemes igénybe venni. Az egyik legjobb a masszázs – egy empatikus masszőr-masszőz beszervezésével gyakran fokozatosan rá lehet vezetni az embereket a testi érintések „ízére.” Még jobb, ha meg is taníttatják maguknak a masszázst és aztán egymást kényeztetgetik vele. De fontos minden testi kényeztetés gyakorlása és megerősítése szavakban – legyen szó egy jó ételről, bármiről. A cél az érzékek „kinyitása”. Csak ne legyen túlzó, feltűnő a „lelkesedése”, amivel példát mutat, mintát ad.
Kicsit közvetlenebbül lehet fokozatosan többet „adagolni” a szexen kívüli érintésekből. Érintse, simítsa, évődjön, cukkolja, stb. A szexben is legyen kicsit „visszahúzódóbb”, ügyesen, játékosan „álljon ellen” egy kicsit. De óvatosan, mert ha túl sok neki egyszerre, vagy „átlát a szitán”, akkor inkább bezárul…
A „még” nincs arra utal, hogy a jövőben terveznek majd gyereket. Ha semmi nem válik be, akkor se adja fel a reményt. Egy gyerek nagyon sokat lendíthet a dolgon. Sziklakemény, hallgatag cowboyok puha viaszként folynak szét egy kisbaba puszta érintésétől… És egy ügyes nő aztán már sokat formálhat a puha viaszon :)
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés