2019. November 13. szerda

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Szex után is önkielégítést végez
Két gyermekes 31 éves Édesanya vagyok. Férjemmel 6 éve ismerjük egymást. Szexuális életünket én jónak mondanám, bár párom a mennyiséget illetően mindig többre vágyott volna. A második gyermek születése után még ritkábbak lettek ezek az alkalmak (kb. heti 1). Pár hónapja egy hosszasabb érzelmi eltávolodást követően, férjem ismerkedni kezdett egy hölggyel, ami aztán lelepleződött és még mielőtt kibontakozhatott volna véget is ért. Ő állította, hogy nem jelentett neki barátságnál többet és engem szeret. Én ekkor mindent meg akartam tenni, hogy rendbe tegyem a kapcsolatunkat, szexuális téren is jobban odafigyeltem és figyelek azóta is. Eközben felfedeztem, hogy rendszeresen pornófilmet néz és önkielégítést végez. Mikor erről beszéltünk azt mondta, hogy ezzel helyettesíti évek óta a hiányzó szexuális életét. A helyzet megfordult, már szinte csak én kezdeményezek és sokszor visszautasít, mondván ő már nem kívánja a szexet (talán csak a hagyományosat nem?) és már hozzászokott ahhoz a mennyiséghez, ami előtte volt, ne akarjam többször. Helyettem sokszor inkább önkielégítést végez, sőt gyakran még szeretkezés után is. Arra hivatkozik, hogy amikor ő nézi ezeket, akkor már késő van és én alszom már, nem akar felkelteni. Gondolom a pornófilmekből véve, újabb dolgokat próbál ki velem (anális közösülés), és én próbálok belemenni, amennyire tudok, de eléggé idegen ez még nekem. Már harmadik személy bevonását is megjegyezte egyszer viccesen. Úgy érzem emiatt, hogy csak egy tárgy vagyok a szexben, holott én azt szeretném, hogy én legyek az akire felizgul. Nem tudom, hogy mennyire tekinthető ez normális dolognak, vagy tényleg annyira aggódnom kellene, mint amennyire aggódom emiatt? Lehet az, hogy érzelmileg annyira eltávolodott tőlem, hogy már nem kíván? Vagy már csak az extrém dolgok izgatják fel, nem én?
Egy aggódó szerető feleségKedves Hölgyem!
Minden jel arra mutat, hogy a férjénél pornófüggőség alakult ki. Leginkább az gyanús jel, hogy szeretkezés után is önkielégítést végez. Egyedül, a férje nélkül ezt a problémát nem tudja megoldani. A megoldáshoz ugyanis az kell – mint minden függőség esetében – hogy a függő radikálisan szakítson szenvedélyével, vagyis EGYÁLTALÁN NE nézzen pornót se filmen, se az interneten, se máshol.
A másik támadási ponthoz is kell a férje. Csak ő mondhatja meg, pontosan milyen filmeket néz, mi izgatja, milyen fantáziái vannak, amelyeket hiányol a szexuális életükből. Ha ezek olyanok, amelyekben Ön is szívesen benne lenne, vagy legalább az ő kedvéért elfogad, akkor ezeket át kell vinni a saját szexuális életükbe. Ha mindez nem működik – különös tekintettel arra, ha a férjének valóban extrémnek nevezhető ingerekre van szüksége – akkor szakember felkeresése javasolt. Természetesen ehhez is a férje együttműködésére van szükség.
Esetenként segíthet az, ha a férjét legalább arra sikerül rávenni, hogy nézzen utána az Interneten a pornófüggésnek. Ha tud angolul, akkor a cybersexual addiction (CSA) keresőszót ajánlom. Minden bizonnyal saját magára fog ismerni és alkalma lesz megismerni, hosszú távon ez is elég veszélyes függőség… Talán azt is megérti, hogy a többi függőséghez hasonlóan a pornófüggők is sokáig azt hiszik, kontrollálják a dolgot – „ha akarnám, holnap simán abba tudnám hagyni” felkiáltással – de ez ugyanúgy nem sikerül nekik, mint ahogy az alkoholfüggők is elég ritkán tudják segítség nélkül letenni a poharat.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés