2020. Szeptember 24. csütörtök

válaszok: fogszabályozás

Dr. Egri Réka fogszabályozó szakorvos válaszol


Ki kell húzni két egészséges fogat?

Kisebbik lányomnál, aki 14 éves lesz szeptemberben, nagy választás elõtt állunk, mert a fogszabályozó orvosa a két felsõ 4-es fog kihúzását javasolta. A lányomnak ugyanis nagyon elõre áll a két elsõ foga, és nincs arra hely, hogy normál állásba vissza lehessen húzni. Így pedig olyan, mint egy nyuszi, mert ráadásul mintha az alsó állkapcsa is kicsit hátrébb lenne a kelleténél. A két fog kihúzása utána orvosa felülre és alulra is rögzített készüléket akar feltenni, és a két rögzített fogszabályozó egymáshoz is rögzítésre kerülne.

Kétségek között õrlõdöm, mi van ha késõbb kiderül, felesleges volt kihúzni két egészséges fogát, de mi van akkor, ha az én késlekedem és miatt lesz késõ a beavatkozásnak? Egyébként már évek óta jár mindkét gyermekem ehhez az orvoshoz, de a nagyobbiknak nem kellett ilyen számomra durva beavatkozást végezni ahhoz hogy szépen rendbe jöjjön a foga. Várom mielõbbi válaszát, esetleges elérhetõségét egy vizsgálatra.

Sz. SándorKedves Sándor!

Sajnos az, hogy a nagyobbik gyermeknek nem kellett fogat húzni, még nem jelenti azt, hogy a kicsinek is pont olyan az elváltozása ami egyszerûen megoldható, ez még az ikreknél sem mindig van így. Az elõre álló fogak esetén, ha annak az is az oka, hogy az alsó állcsontja túl hátul van, szükség lehet a két állcsont közötti gumihúzásra (a fogszabályozó tappancsokra akasztva), de ezt a vízszintes irányú szabályozást a gyermek növekedése után már nem lehet véghezvinni. Hogy foghúzásra szükség van-e, azt sajnos nem tudom látatlanban megmondani, ahhoz a mintán, röntgeneken méréseket is el kell végezni.

Amennyiben szeretne felkeresni, elérhetõségem megtalálja a www.bosdent.hu honlapon.

Dr. Egri Réka
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés