2018. Április 21. szombat

válaszok

Dr. Jakab Csilla belgyógyász válaszol


Alkoholfogyasztás hepatitisz-C fertőzés mellett

Tisztelt Vital.hu!

Problémám a következő, 34 éves férfi vagyok, 10 éves korom óta hepatitisz-C vírushordozó, bár ezt csak két éve tudom, a László kórházbeli doktorom szerint csak vérrel kaphattam, amikor 10 évesen műtöttek és vért kaptam. 22 éves korom óta rendszeresen iszom, anno akár naponta is leittam magam, most már csak heti 2-3 alkalommal iszom 1,5-2 liter vörösbort. Októberben voltam utoljára májfunkciós enzim vizsgálaton, vérvételen, minden eredmény ok volt.

Kb. 1 éve, ha iszom, állandóan hasmenésem van, bár csak napi egyszeri széklet, de az állaga teljesen vízszerű néha. Viszont, ha abbahagyom az ivást, akkor egy héten belül visszaáll a normális széklet. Egy vegyész ismerősöm azt mondta, hogy ez lehet egy bizonyos savtól is, amit a vörösbor tisztítása során alkalmaznak. Viszont egy ideje tompa fájdalmat érzek a jobboldali legalsó bordám alatt, ha leguggolok és előrehajlok, akkor egészen határozottan érzem.

Ezt a bizonyos fájdalmat korábban is éreztem, mondtam is a doktoromnak a László kórházban többször is, ő kitapogatott és mondta, hogy minden ok. Akkor ezt a pszichochondriám számlájára írtam. Most viszont eléggé határozottan fáj és lüktet is néha. Másrészt nálam a fájdalom elég relatív, ugyanis tíz éve vegetáriánus vagyok és azóta nagyon megnőtt a fájdalomküszöböm. Ezt onnan tudom, hogy korábban majd megőrültem egy foggyökérgyulladástól, azóta viszont alig érzem, csak, ha a nyelvemmel piszkáltam az adott fogat, persze azonnal mentem a fogorvosomhoz. Nyilván sürgősen elmegyek megint vérvételre, de szeretném tudni, hogy maga szerint mitől van ez az állandó hasmenésszerű állapot és a jobb legalsó borda alatti fajdalom? Vakbelemet 10 éves koromban kivették.

Tisztelettel

AttilaTisztelt Attila!

Sajnos a leírása-elmondása alapján a mája mindenféleképpen beteg, s sajnálatos, hogy Maga még próbál rontani is rajta, hiszen a C vírus talaján megbetegedett máj alkohollal történő bombázása beláthatatlan következményekkel jár, sajnos, amikor a laborok és a májszerkezet annyira károsodik, hogy klinikai tünete van, akkor már nincs visszaút.

Tanácsos lenne az alkohol teljes elhagyása. Valószínűleg a panaszai is ezzel kapcsolatosak: a jobb bordaív alatti fájdalmat sok minden okozhatja: legkézenfekvőbb a még egyelőre megnagyobbodott máj - maga a máj nem fáj, hanem a kialakult májgyulladásnál megduzzad a máj, és annak tokja megfeszülve okozhatja a fájdalmat. De sajnos, aki ilyen mennyiségű alkoholt fogyaszt, annak a hasnyálmirigye is tönkremegy, gyulladásba jön, s ez fájdalommal és hasmenéssel jár.

Kérem, mielőbb jelentkezzék kezelő orvosánál, s hagyja el teljesen az alkoholt!

Dr. Jakab Csilla
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés