2018. Május 22. kedd

válaszok

Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász válaszol


Candida

Kedves Doktor Úr!

Problémám a "divatos" candida gomba. Fél éve küzdök gombás hüvelyi fertõzéssel, kaptam orungal+ovulobact, majd gynopevaril+ovulobact, és most fejezem be a gynopevaril+gynoflor kúrát.

Nincs viszketés, nem is ég, de elég zavaró diszkomfortérzésem és folyásom is van (a folyás legelõször barnás volt, aztán fehér, és szerintem zavaró szaga van, bár állítólag a candida szagtalan).

Nõgyógyászom szerint, ha megint visszajön, ki kell tenyészteni, vagyis eddig csak ránézésre diagnosztizált (hogy melyik candida faj lehet, azt nem tudom). Közben minden elérhetõ szakirodalomnak utánajártam és természetes módszerekkel (teafaolajos, grapefruitmag-kivonatos öblítés) is próbálkoztam, sajnos sikertelenül.

Kérdéseim a következõk: a cukor-, élesztõ, erjesztésstb. mentes candida-diéta (amit 3 hétig tartottam, de elkezdtem puffadni és nem voltam jól, ezért abbahagytam) hüvelygombánál is segíthet-e akkor, ha semmilyen emésztési, ill. egyéb problémám nincs, az immunrendszerem nem gyenge, nem vagyok beteges. Fogamzásgátló tabletta szedését ajánlatos-e abbahagyni?

Az óvszer megvéd-e a visszafertõzéstõl, ill. a partner számára melyik a legalkalmasabb gyógyszeres kezelés? Az orális szex jelenthet-e veszélyt belsõ fertõzõdés szempontjából? Kell-e szájon át szedett gombaölõt használnom, esetleg huzamosabb ideig (Nizoral, Nystatin)?

És egyáltalán, ha a szokásos lokális kezeléssel nem megyek semmire, van-e valami drasztikusabb és végleges megoldás (hallottam speciális pesszáriumokról, amiket kúraszerûen alkalmaznak gomba ellen, ill. egy injekció, aminek nem emlékszem a nevére)?

Nagyon számítok a segítségére, mert kétségbeejtõ ez a harc a gombák ellen, tönkreteszi a szexuális életemet, állandó rossz közérzetet garantál...

Természetesen az orvosomhoz rendszeresen járok, de úgy látom, eddig nem sokra mentünk.

Elõre is köszönöm a segítségét,

"gombászlány"

Kedves Gombászlány,

A gombás fertõzés a nõi külsõ nemi traktus gyakori fertõzései közé tartozik elsõsorban a végbél anatómiai közelsége, valamint a hüvely különbözõ okok miatt megváltozott flórája miatt. Hajlamosító tényezõk a közelmúltban történt antibiotikum kezelés, terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése, kezeletlen cukorbetegség, étrendi szokások, mûszálas fehérnemû viselése. Késõi káros következménye nincsen, de nagymértékben megkeseríthetik a beteg életét a gyakran kialakuló, visszatérõ panaszok (viszketés, égõ érzés, folyás, esetleg vizelés közben jelentkezõ fájdalom).

A visszatérõ, krónikus panaszok esetén mindenképpen hosszabb ideig tartó szájon át adott gyógyszeres kezelésre van szükség, szükség esetén kiegészítve helyi kezeléssel. Fontosnak tartom a hüvely vegyhatásának rendezését, mely tejsav tartalmú irrigálószerekkel végezhetõ. A normál hüvelyi flóra visszaállítására találták ki a Gynevac injekciót, amelyet 5 héten át, hetente egyszer adunk. A normál hüvelyi pH elérésével biztosítjuk a hüvelyi egyensúlyt, amely megakadályozza a hüvelyi gombatúlsúlyt.

Tisztelettel:


Dr. Koiss Róbert
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés