2020. Szeptember 22. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


"Férjem nem kívánja a szexet"

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves feleség vagyok, férjem 37 éves 6 éve vagyunk együtt. 2 hónapos pici babánk van. Nagyon nehezen jött össze a gyermekáldás, férjemnek kevés spermaszáma miatt, meddőségi központba is jártunk. Nehéz időszak áll a hátunk mögött, mind lelki, mind fizikai szempontból. Családban volt haláleset (apósom). Én küzdök testem külső változásaival, férjem viszont valami mással.

Mostanában került felszínre köztünk a dolog, hogy valami probléma van, szexuális téren, ami így kihat egész kapcsolatunkra. Férjem nem kívánja a szexet egyáltalán. Nem igazán új keletű a dolog ha belegondolok, mindig is voltak köztünk viták e végett, nekem "több" igényem lenne az együttlétekre. Mindig én vagyok a kedvezményező, de e véget is kezdem már elveszteni a női magabiztosságom... Bizonygatja, hogy nem azért mert meghíztam szülés végett, meg kibökte, hogy nem tudja feldolgozni a meddőségis emlékeket stb... de igazán nem tudunk rájönni mi a baj. Nem tudja nekem, meg magának se megfogalmazni. Nagyon szeretnék neki segíteni, de nem tudom hogy. Még talán arra is hajlana, hogy szakemberhez forduljunk, de megígértem, hogy előtte megpróbáljuk közös erővel megoldani. Nagyon szeretjük egymást 6 éve élünk házasságban, ezt a dolgot leszámítva boldogok vagyunk.

Eddig annyit sikerült kihúznom belőle, hogy nem csak engem nem kíván, hanem az ég világon senkit és semmit. Még abban se vagyok biztos, hogy ez párterápiás, vagy szexuálterápiás probléma lesz? Tudna esetleg tanáccsal szolgálni egyáltalán, merre tapogatózzak ilyen esetben, hogy tudnám rávezetni a férjem, hogy elmesélje a baj okát-forrását? Eddig úgy próbáltam segíteni, hogy írtam neki egy őszinte levelet amiben leírtam, mi nem működik, min lenne jó változtatni. Azért ezt választottam, mert sokszor beszélgetni se hajlandó a problémákról. Igaz kaptam ígéretet, hogy majd válaszol rá, de ez várat magára. Egyre több a vita veszekedés...Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel

egy feleségKedves Kérdező, az is mutatja, milyen gyakori és fontos problémáról írt, hogy szombaton éppen erről a kérdéskörről fogok továbbképző előadást tartani szakembereknek:) A "meddőségis" eljárásokkal kapcsolatos szexuális-párkapcsolati problémák meglehetősen komplexek, egyéni és közös elemekből állnak össze, attól is függenek, hogy konkrétan milyen eljárásról van szó. Így a kérdésére nem tudok konkrét választ adni.

Egyet mindenképpen el kel mondanom – gyakori vélekedés ellenére a gyermekáldás nagyon sok esetben nem oldja meg a problémákat, sőt, az sem ritka, hogy ezek inkább felerősödnek. Az már nagyon biztató, hogy a férje felismerte, mi a probléma – sokszor eddig sem jutnak el, különösen a férfiak – az még figyelemre méltóbb, hogy Önnek is elmondta, az meg mg kis túlzással a csoda:), hogy szakemberhez is hajlandó fordulni. Azt javasolom, addig üsse a vasat, amíg meleg, forduljanak szakemberhez! Talán mondanom sem kell, hogy olyan szakemberhez érdemes fordulni, akinek van tapasztalata az ilyen problémák kezelésében, mert ezek nem "sima" szexuális problémák, hanem olyan speciális okaik, jellemzőik vannak, amelyek a szokásos módszerekkel általában nem kezelhetők eredményesen.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés