2020. Augusztus 05. szerda

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


"Nehezen és lassan tágulok és szinte alig nedvesedek"

Tisztelt Doktor Úr!

Külföldön élek, ezért fordulok ilyen úton szexológus tanácsáért. A barátommal másfél éve vagyunk együtt, nagyon szeretjük és kívánjuk egymást. Sajnos azonban én nagyon nehezen és lassan tágulok és szinte alig nedvesedek, pedig kívánom őt és nem szorongok semmitől.
Használunk síkosítót is, de igazából sokszor még így is kidörzsölődök, és akkor 1-2 napig nagyon érzékeny a bőröm. Nagyon sok helyen próbáltam utánaolvasni ennek, de senki sem segített megoldani ezt a problémát, ezért fogalmam sincs mit tehetnénk. Előre is köszönöm a tanácsát!

Üdvözlettel: Judit

JuditKedves Judit, a "tágulás" főszabályként valójában nemigen értelmezhető, csak hasonlítsa össze a pénisz körméretét egy újszülött fejével... Azonban az lehet, hogy Önnél úgynevezett első fokú vaginizmus áll fönn, ami a hüvelybemenet körüli izmok enyhe görcsét jelenti. Ezt a gyanút erősíti, ha a nőgyógyászati vizsgálat során is nehéz az orvosnak elvégezni a vizsgálatot. Erre utal, ha az orvos szól, hogy próbáljon lazítani. Ugyanerre utal, ha nehézséget okoz a tampon használata. Az is elképzelhető, hogy egyszerűen kevés Önnek az előjáték.

Mindkét esetben segít, ha növelik az előjáték hosszát, illetve Ön és/vagy a partnere egy-két-három ujj fokozatos behelyezésével, a partnere orális ingerléssel, netán valamilyen segédeszközzel finoman "tágítja" a hüvelybemenetet. Nagyon fontos a türelmes, lassú "tágítás", mert a "követelő" mozgásokra a hüvelybemenet fokozódó tónussal, görccsel reagálhat.

Az is jótékony hatású lehet, ha olyan pózban kezdik az aktust, amelyben Önnek lehetősége van széles terpeszre, illetve arra, hogy Ön szabályozza a behatolás sebességét, mélységét, a mozgások sebességét, stb. Tipikusan ilyen az, ha Ön van fölül úgy, hogy a partnere legalábbis egy darabig passzív marad. Hosszabb távon segíthetnek a Kegel-gyakorlatok, az "intim torna" amely segít szabályozni a hüvelybemenet ellazítását.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés