2020. Október 21. szerda

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Miért nem kívánja a szexet az újdonsült apa?

Üdvözlöm Doktor Úr!

Örülök, hogy fordulhatok valakihez a problémámmal! Elmesélem röviden a történetem: Van egy 7 hónapos kislányom. A terhesség alatt, nem volt szabad szexuális életet élnünk, mert az orvos így rendelte. Mi ezt be is tartottuk a férjemmel. Megszületett a kislányom, 6 hét elteltével próbálkoztunk, de nem sikerült, én még nem álltam készen rá. Megbeszéltük a férjemmel, hogy nem sietjük el, ha ennyit vártunk, akkor belefér még egy kicsi várakozás! 2 hét múlva ismét próbálkoztunk. végre minden rendben volt, mint a terhességem előtt. De teltek a hónapok és 2 kezemen megtudnám számolni, hogy hányszor ért hozzám a férjem. Ő azt mondja, hogy nem változott semmi, ugyanazt érzi, mint előtte. Arra panaszkodik, hogy fáradt, álmos, kimeríti a gyerek! (Mintha Ő lenne vele a nap 24 órájában) Gondoltam arra, hogy van valakije, de elhesegettem ezt a gondolatot, mert 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy nincs. Szeret, mert kimutatja, csak nem úgy ahogyan én szeretném. Nem tudom, hogy mi lehet a gond! Szerinte semmi. Akkor mit tegyek, hogy ez a helyzet megváltozzon? A női praktikákat már kipróbáltam és semmi változás. Azt hozzá teszem, hogy az a pár alkalom akkor van amikor Ő szeretné.
Remélem tud nekem valami tanácsot adni!
Válaszát előre is köszönöm!

Miért nem akar a férjem?Kedves Kérdező, ebben a helyzetben a problémák két csoportja is fölmerül. Az egyik csoport a „szokásos” eseteké – Ön is gondolt pl. egy esetleges külső kapcsolatra. A másik csoport speciálisan ezzel az életszakasszal kapcsolatos. Nem írta meg konkrétan, de soraiból azt feltételezem, a kislány az első gyermekük. Ilyen helyzetben elég gyakori hogy elnyomja a szülői szerep a nemi szerepeket. Ilyen esetekben a nemi szerepek „újra felfedezése”, megerősítése segíthet, illetve a szülői szerepek eltúlzásait, „vadhajtásait” kell kicsit lenyesegetni. Ilyen túlzás pl., ha a házaspár egymást is apunak, anyunak szólítja.

Elég sokszor előfordul az is, hogy a férfiak nem tudják feldolgozni, hogy a „nőjük” anya lett. Szokás ezt „Madonna-komplexusnak” is nevezni. Ezen az segíthet, ha ráébreszti valahogy a férjét, hogy az anyaság nem ellentétes a nőiséggel, sőt… Erre a „szokásos” női praktikák, az izgi fehérneműk és társaik nem mindig alkalmasak, sőt, akár ronthatják is a helyzetet, hiszen egy Madonna nem vesz föl alig-tangát… Jobban működik, ha külön programokat csinál, kicsípi magát, elmegy, addig is a férje vigyáz a gyerekre. Még fontosabbak a kettesben töltött órák, ezekből annyit kell szervezni, amennyit csak lehet. Az ilyen alkalmakkor ne csak bevásárolni járjanak, hanem elevenítsék föl régi, kedvenc programjaikat. Így talán lassan „előtűnik” a férje számára a nő az anya mögül.

Összefügghetnek ezzel egyszerű „technikai” problémák is – nem tudom pl., hogy egy szobában, netán nagyon közel alszanak a kislányhoz. Érdekes módon sok férfit jobban zavar a gyerek közelsége, mint a nőket. Hasonló gondokat okozhat a szült nő alakváltozása is. Nem csupán „esztétikai” kérdésekről lehet szó – hízás, striák, stb. – hanem arról is, hogy a megváltozott test „emlékezteti” a férfit az anyaságra. (Az idézőjelet az indokolja, hogy ez nem feltétlenül tudatosul a férfiban.) Hasonló módon egyes férfiak nem tudnak mit kezdeni a szoptató keblekkel, stb. Mindez természetesen puszta találgatás, hiszen nem tudok eleget Önökről ahhoz, hogy konkrét ötleteim lehessenek. Csak pár példát adhattam arra, hogy milyen irányokban lehet gondolkodni.

Mindenképpen próbáljon beszélgetni a férjével – csak ne otthon, főleg ne az ágyban! – hogy mit gondol ezekről a dolgokról, mit gondol a három főre „nőtt” családjukról, hogyan látja az új helyzetet, amelyben most már szülői szerepet is visznek, stb. Ha kettesben nem tudnak zöld ágra vergődni, érdemes párterápiában jártas szakember segítségét kérni.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés