2020. Október 27. kedd

válaszok

Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos válaszol


Magas fogtömés korrekciója

Tisztelt Klenk Doktor Úr!

37 éves nő vagyok, e hét hétfőjén betömték a bal első felső őrlőfogam. Az első, amit észrevettem, hogy picit kényelmetlenül illeszkedik ott a felső és alsó fogam, majd miután azt megszoktam kezdtem el érezni, hogy ha rágok olyan, mintha valami nagyon keményre harapnék annál a fogamnál. A második, 1-2 nap elteltével pedig az, hogy rágásra, vagy ujjal való enyhe nyomásra, vagy csak pici kapargatásra a fog oldalán a tömés szélénél sajog, belenyilall a fájdalom abba a fogamba.

A kérdésem, hogy a magas tömés esetemben a betömött fogon belül jelenti a "magasságot" vagy csak a fog rágófelszínén? Illetve ha csak a rágófelszíne a magas, és korrekcióra kerítünk sort, mitől fog megszűnni a sajgás, ha ugyanúgy nyomásnak lesz kitéve a fog rágásnál, vagy csak egyszerű ujjal való nyomásnál is. Kérem szíves felvilágosítását, mert jelenleg nem értem, hogy is működik ez a dolog egy fognál.

Kérdésem még, hogy ilyen esetben kíméljem a fogam a rágástól, amíg a korrekcióra sor nem kerül, és mennyi időt bír így ki egy fog maradandó kár nélkül?

Még egy kérdés: a korrekciót mindenképpen érzéstelenítővel végzik, ugye? Mert, ha csak az egy ujjnyomásra sajog, nem szívesen gondolok bele, milyen ha géppel nyomják ... A korrekciót jövőhét hétfőre beszéltük meg, addigra mindenképpen szeretnék az Ön szíves segítségével felkészült lenni.

Válaszát nagyon-nagyon várom, köszönettel:

Vicky BmTisztelt Asszonyom!

A magas tömés mindenképp fájdalmat okoz, olyan mint egy apró kavics a cipőben. Sajnos a fog elhalását is okozhatja, innen lehet a nyomásérzékenység. Persze az is előfordulhat, hogy túl közel van a fogideg és elhalóban van. Emiatt is fájhat érintésre a fog. 

Általában nem szoktunk érzéstelenítőt adni a magas tömés helyes magasságra való beállításához, mert érzéstelenítéskor a fog érzékenysége csaknem a nullával egyenlő. Ezért sem vette észre, hogy a tömés elkészültekor nem tudja korrekten összezárni a fogsorát... Ennek ellenére kérhet érzéstelenítőt, de egy Röntgen-felvétel sem lenne rossz még a kezelés előtt.

Üdvözlettel

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Klenk Zsolt
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés