2018. Április 23. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Az anya-fiú kapcsolat miatt nem tud elélvezni?
A párommal másfél éve vagyunk együtt, én 18, ő 20 éves. Szexben elsők voltunk egymásnak. Nem mindig tud elélvezni. Ha igen, akkor is sok időre van szüksége. Orálisan pedig egyáltalán nem sikerül neki. Azt mondja, hogy nem az én hibám, mert jó a szex velem, de ő se érti. Lelki okok lennének a felelősek? A szülei kapcsolata rossz, a férj csalja a feleséget. A barátom anyukája pedig görcsösen támaszkodik a barátomra, mert csak ő van neki. A barátom mindent megtesz, amit az anyukája kér. Állandóan azt hangoztatja a barátom anyukája, hogy ő már 3 éve nem szexelt, jaj de rossz neki. Ez kapcsolatban állhat a párom problémájával? Vagy mi lehet az ok? Én mit tehetnék? Kérem segítsen, mert az önbizalmam kezd apadni, hiszen sokszor bármit csinálhatok, nem tudom kielégíteni a páromat.Kedves Hölgyem!
Az anya-fiú kapcsolat valóban az egyik oka lehet a problémának. Sajnos, elég gyakran előfordul, hogy az elvált, illetve a kapcsolatukban magányos nők a fiukat használják „férjpótlékként”. Ez tudatosan, vagy nem tudatosan bűntudatot kelt a fiúban egy komolyabb kapcsolatban, mert úgy éli meg, mintha „elhagyná” az anyját. Ha ez a probléma, akkor túl sokat tenni nem tud – ezt nekik kell egymás között megoldaniuk. Esetleg az segíthet, ha sikerül jó kapcsolatba kerülni a párja anyjával, mert ha ő „áldását adja” a kapcsolatukra, az segíthet. Ugyanakkor ez veszélyes is lehet, mert ha az egész fordítva sül el, akkor az anya esetleg elkezdi „fúrni” a kapcsolatot.
Vannak férfiak, akiknek problémát jelent elélvezni az orális szexben, mert „tisztátalannak” érzik a dolgot, illetve attól tartanak, hogy a partnerük számára ez megalázó, undorító, stb. Ez sem feltétlenül tudatosul. Ezen úgy lehet segíteni, ha beszélgetnek erről és finoman megpróbálja elmondani, hogy ez nem probléma, sőt, élvezi is az orális szexet, beleértve a partnere elélvezését is. Persze, ezt csak akkor mondja, ha valóban így van – ebben az esetben még jobb, ha orális szex közben jelét adja annak, hogy élvezi. Érdemes lenne megpróbálni az orális szex és a hüvelyi szex váltogatását is. Ha egyiküknek sincsenek ellenérzései, akkor – természetesen szigorú higiénés feltételek mellett – az anális szex is javasolható, mert ez jelent a legnagyobb mechanikus ingert a férfi számára. Természetesen az anális szexet nem lehet fürdés nélkül váltogatni sem az orális, sem a hüvelyi szex-szel.
Végül azt is meg kell említeni, hogy a probléma oka lehet a nem kívánt terhességtől való félelem is. Kérdés tehát, hogy hogyan védekeznek, illetve a partnere megbízik-e az alkalmazott módszerben.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés