2020. Augusztus 15. szombat
A folsavat és B12-vitamint szedő emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akik nem alkalmazták ezeket az étrendkiegészítőket – derült ki Norvégiában végzett felmérések elemzéséből.

A bergeni egyetemi kórházban mintegy 6800 szívbeteg egészségi állapotát követték nyomon az orvosok. A páciensek folsavat és B12-vitamint szedtek, hogy csökkenjen szervezetükben a homocisztein nevű aminosav szintje. Ennek magas szintjét korábban összefüggésbe hozták a szívrohamok és szélütések kialakulásának veszélyével.

folsav, vitamin, rák

Marta Ebbing és kollégái a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban megjelent tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a vitamint szedőknek 25 százalékkal nagyobb volt a tüdőrák miatti halálozási kockázata. Az általános rákos halálozás is nagyobb arányú volt a követéses vizsgálat három éve alatt azoknál, akik a B-vitaminok csoportjába tartozó két étrendkiegészítőt alkalmazták.

Norvégiában – több fejlett országgal ellentétben – nem dúsítják a lisztet és a kenyérféléket folsavval, így a vizsgálatban a kutatók az átlagnépességhez tudták viszonyítani a rákos halálesetek előfordulási arányát.

A folsav hiánya különösen a terhes nőknél jár kockázattal, mert a magzatnál idegcsőzáródási rendellenességeket, nyitott gerincet okozhat. Felnőtteknél a folsav és a B12-vitamin a vérképzésben, a sejtek növekedésében és szaporodásában játszik szerepet.


Forrás: MTI
2009. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés