Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Anyajegyszűrésen a bőrrákot megelőző állapot is felfedezhető

Érdes tapintású folt, rózsaszínes elszíneződés, viszketés, érzékenység – a bőrrák megelőző állapotnak számos, sokszor alig észrevehető tünete lehet. Dr. Borbola Kinga, bőrgyógyász, klinikai onkológus arra hívja fel a figyelmet, hogy az éves anyajegyszűrésen ezek a figyelmeztető jelek is kiszűrhetők és a korai felfedezésnek hála, ebben a fázisban még akár meg is előzhető a bőrrák kialakulása.

Az aktinikus keratózis bőrrák megelőző állapot

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőségét a bőrön megjelenő enyhébb tüneteknek, holott ezeket minden esetben érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni. Bizonyos esetekben ugyanis kiderülhet, hogy bőrrák megelőző állapotra utalnak, ilyenkor a bőrgyógyász aktinikus keratózist vagy solaris keratózist diagnosztizál. Ez tulajdonképpen egy napfény vagy szolárium okozta, elszarusodással járó bőrelváltozás, amely legenyhébb esetben is rendszeres ellenőrzést, egyes esetekben azonban kezelést igényel.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

- Érdes felületű, rózsaszín, sárgás, vöröses folt vagy kinövés,
- dörzsölés hatására jelentkező fájdalom,
- égő, viszkető érzés a foltnál,
- vérzés,
- az ajkak folyamatos szárazsága,
- időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás.

- Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a páciens semmi gyanúsat nem érzékel a bőrön, csak az anyajegyszűrés során ismerjük fel ezt a jelenséget – hangsúlyozza a bőrgyógyász.

A kontroll elengedhetetlen, a kezelés lehetséges

- Bár a bőrrák megelőző állapot megnevezés ijesztő lehet, tulajdonképpen a legjobb, ami történhet valakivel, ha még ebben a fázisban elkapjuk a folyamatot. A legtöbb esetben többféle módon is kezelhetjük az aktinikus keratózist, így mindig az adott helyzetnek megfelelően döntünk arról, hogy fagyasztást, kémiai hámlasztást, photodinámiás vagy lézeres eljárást javaslunk-e. Legtöbbször elég csak egyetlen kezelés, de előfordulhat, hogy többféle módszerrel is próbálkoznunk kell. Ami azonban minden esetben közös: a későbbiekben rendszeres kontrollon kell részt vennie a páciensnek – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

Két fontos szabály: fényvédelem és rendszeres anyajegyszűrés

A fényvédelem olyan óvintézkedés, amelyet nem lehet eléggé hangsúlyozni, még a kevés anyajeggyel és sötétebb bőrtípussal rendelkezők esetében is. Akinél azonban bőrrák megelőző állapotot diagnosztizálnak, a legenyhébb napsütéstől kezdve nagyon szigorú szabályokat kell betartania. Főként óvakodnia kell a direkt napsütéstől és a nyári hónapokban, amikor ez szinte elkerülhetetlen, a legtöbb testrészét el kell fedni, így a hosszú ujjú lenge ruházat és a kalap is javasolt. A kilátszó testrészeken pedig a magas faktorszámú készítmények alkalmazása az ajánlatos, amelyekkel megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására.

 

A másik szabály a rendszeres anyajegyszűrésre vonatkozik, a bőrgyógyász által javasolt rendszerességgel. Enyhébb esetben évente egyszer kell szűrésen részt venni, de erősen napfénykárosodott bőrnél, nagyon sok anyajegy, vagy korábban diagnosztizált bőrrák esetén akár félévente is szükséges az anyajegyszűrés. A rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/anyajegyszuresen-a-borrakot-megelozo-allapot-is-felfedezheto